(FOTO) Cum arăta traseul de motocros din Chişinău în 1979, când acesta era inclus în campionatul mondial al acestui tip de sport

28 Mai 2023, 11:01
Redacţia PiataAuto.md
Traseul de motocros de la Schinoasa, din municipiul Chişinău, e unul cunoscut printre localnici ca un loc de desfăşurare periodică a unor competiţii naţionale, de câteva ori pe an, şi cam atât. Traseul are o lungime de circa 1.800 metri şi e amplasat într-o depresiune naturală cu diferenţe mari de nivel, în formă de amfiteatru, şi astfel e în mod natural unul foarte dificil de parcurs, dar intrigant în acelaşi timp. Puţini dintre noi ştiu, însă, că acest traseu a fost inclus cândva în campionatul mondial al Federaţiei Internaţionale de Motociclism la Motocros.
Se întâmpla în anii ’70 ai secolului trecut, când traseul îşi obţinuse deja notorietatea în rândul piloţilor mondial la motocros, care-l considerau exact cum menţionam mai sus — unul din cele mai dificile din lume în mod natural şi totodată extrem de intrigant şi spectaculos, datorită diferenţelor de nivel. În lista oficială a curselor FIM Motocros din 1977, de exemplu, e stipulat că la 22 mai 1977 a avut loc etapa din Chişinău la categoria de 250 cm cubi, iar învingător a ieşit Ghenadii Moisseev, pe o motocicletă KTM. Apropo, acest pilot a fost de 3 ori campion mondial în anii de vârf ai carierei sale.
În 1975, la 8 iunie, la Chişinău a avut cursa de la clasa de 500 cm cubi, iar învingător a ieşit unul din piloţii de top mondiali ai acelei perioade — suedezul Ake Johnsson, urmat de belgianul Roger de Coster în curse secundă, ultimul obţinând mai multe puncte şi devenind şi campionul din acel an, cu motocicleta sa Suzuki.
Alte curse la Chişinău în cadrul campionatului mondial au mai avut loc în 1972, în clasa de 250 cm cubi, învingător fiind belgianul Joel Robert, şi-n 1971 în clasa de 500 cm cubi, învingător fiind din nou renumitul pilot suedez Ake Jonsson.
Foto: Ake Jonsson, motociclist suedez

Astfel, pe traseul din Chişinău nu doar că aveau loc curse regulate din etapele naţionale şi regionale, din clasificarea oficială a FIM, ci şi curse internaţionale din cadrul campionatului mondial, cel puţin o dată da 2-3 ani. Iar asta înseamnă că toţi acei piloţi veneau la Chişinău cu toată logistica echipelor lor, dealul de la Schinoasa devenind centrul motociclismului mondial în acele week-end-uri!
Ei bine, în Moldova există un fotograf cu o experienţă enormă, pe nume Oleg Caneev, care e şi profesor la şcoala de arte, dar şi unul din fotografii pentru care fotografia e o artă. El a publicat de curând imagini din arhiva sa cu un reportaj foto de pe traseul de la Schinoasa din anul 1979, în imagini fotografiate de el, pe o cameră cu peliculă, direct din toiul acelei acţiuni. Era una din acele competiţii încadrate în programul Federaţiei Internaţionale de Motociclism, iar Oleg Caneev a avut ocazia de a fi acolo, pe circuit, acum 44 de ani!
L-am contactat direct pentru a-i cere permisiunea de a folosi fotografiile făcute de el pentru acest articol, permisiune pe care am şi obţinut-o prin amabilitatea lui. Şi, de fapt, trebuie să recunoaştem că nici noi nu am ştiut anterior despre gloria de altă dată a acestui traseu de motocros din Chişinău, şi anume imaginile lui Oleg Caneev ne-au şi făcut să sondăm adânc în istorie şi în arhiva curselor campionatului mondial de motocross pentru a găsi înregistrările despre Chişinău acolo.
Prin urmare sunt imagini superbe, ale unei perioade de glorie demult uitate a acestui traseul de motociclism din Chişinău!
0
1,697
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!