(VIDEO) Cum se repară şi se întreţin cele mai mari camioane miniere din lume
28 Mai 2023, 19:39 Redacţia PiataAuto.md
Există camioane de traseu, numite de obicei de mare tonaj, dacă sunt din clasa 38-44 tone. Mai apoi, în unele ţări precum Suedia, sunt admise combinaţii de mai multe remorci, care pot ajunge până pe la 64-74 tone. Dar dincolo de aceste camioane mari prevăzute pentru drumurile publice, există camioanele miniere, pentru care clasificările încep, de obicei de la 100 tone în sus. Departe în sus.
Sunt atât de mari, încât totul e supradimensionat — de la roţi cât două staturi umane până la radiatoare cât un perete de casă. În cabină se urcă pe scară, iar transmiterea puterii către roţi e făcută de obicei diesel electric, pentru a exclude cutiile de viteze complexe, care să pună în mişcare aceşti mastodonţi. Cu electromotoarele e mult mai simplu. Dar nimic nu e simplu oricum la aceste camioane, nici măcar banalele lucrări de mentenanţă sau reparaţii relativ simple.
România a produs cândva camioane miniere mari proprii, întâi la Braşov, apoi la Mârşa, iar noi am scris despre câteva dintre ele. Spre exemplu, primul dintre ele a fost DAC 46/30, care avea două motoare diesel şi o cutie de viteze, apoi am mai vorbit şi de camionul minier DAC 48/36, echipat cu un motor V8 românesc, şi, în fine, probabil cel mai uimitor a fost camionul renumit DAC 120 DE, care putea transporta 120 tone.
Foto: Camionul românesc DAC 120 DE
Astăzi, însă, vorbim de camioane Caterpillar, exploatate în regiunea Alberta din Canada, o regiune cu multe mine, unde muncesc zeci de camioane uriaşe. E şi o regiune cu extremităţi climaterice, unde iarna temperaturile sunt foarte joase, iar vara înalte, în zonele miniere mai ales, aşa că aceste camioane miniere au parte de extremităţile condiţiilor pentru care au fost prevăzute.
Şi pentru că-n minele moderne se munceşte în ture succesive, aceste camioane aproape că nu stau fără muncă niciodată, muncind 24 ore din 24, cu mici pauze doar pentru realimentare, schimbare de tură şi uneori mentenanţe sau reparaţii.
Autorul unui canal de YouTube a mers în atelierul de mentenanţă şi reparaţie al unei mine din Alberta, tocmai pentru a vedea cum se face reparaţia şi întreţinerea unor asemenea camioane.
Şi-n atelier au fost surprinse cele mai diverse vehicule, de la un buldozer până la un camion uriaş, de 410 tone sarcină! Fireşte, totul e uriaş, de la benă până la cilindrul care o deschide, de la roţi până la orice bulon imaginabil!
Şi pentru că aceste camioane sunt construite atât de durabil şi temeinic, după ce le expiră numărul de ore de funcţionare din durata lor lungă de viaţă, de obicei sunt decopertare până la cadru, acesta e tratat din nou şi revopsit, după care camionul poate fi reconstruit eventual cu o cabină mai nouă şi un motor diesel nou, dar structura lui rămâne valabilă pentru încă un ciclu de viaţă.