(VIDEO) Propulsia electrică a ajuns şi la excavatoarele mari Volvo, care pot munci pe şantiere în linişte şi fără emisii

5 Mai 2023, 14:21
Redacţia PiataAuto.md
Atunci când ai un şantier de construcţii alături, unul din cele mai predominante zgomote care persistă la o mare parte din etapele de construcţii e cel al excavatoarelor mari, care-şi turează motoarele diesel în săpăturile pe care le fac. Acest lucru ar putea rămâne în istorie în curând, întrucât propulsia electrică a ajuns şi la excavatoarele mari, din clasa de 23 de tone, la Volvo. Suedezii au un excavator electric nou, numit EC230, pe care l-au şi încadrat de câteva luni în primele şantiere din lume.
Simplu vorbind, noul excavator e conceput să facă exact aceeaşi muncă pe care o face şi unul cu motor diesel, având aceeaşi capacitate, geometrie şi dimensiune, şi o forţă similară. Mai mult ca atât, operarea tuturor braţelor şi funcţiilor auxiliare a rămas pe bază hidraulică, deci suedezii nu au pus zeci de motoare electrice mici peste tot, ci au preferat să se bazeze pe un sistem hidraulic verificat în timp, doar pompa pentru acest sistem fiind electrică, alimentată de la bateria de bază a excavatorului.
Noul Volvo EC230 Electric are o baterie litiu-ion, similară celor de pe maşinile sau camioanele electrice, cu o capacitate mare, de 264 kWh. Aceasta e suficientă pentru ca excavatorul să lucreze până la 5 ore în continuu pe şantier. Motorul electric principal are o putere de 143 CP în regim continuu şi 217 CP pe perioade scurte de vârf.
Sistemul hidraulic are 300 litri de lichid, fiind similar cu unul de pe un excavator convenţional şi are două pompe principale cu pistoane axiale. Operatorul excavatorului are manivelele obişnuite, doar că munceşte în linişte şi beneficiază, bineînţeles, şi de aer condiţionat în cabină.
Marele beneficiu e lipsa poluării, dar un beneficiu la fel de importat şi sesizabil pentru muncitori şi pentru cei din jur e liniştea la care acesta lucrează, comparativ cu un excavator diesel. În cabină sunt doar 67 dB, iar în exterior, lângă excavator, sunt 97 dB, iar în afara şantierului zgomotul ar fi de 60-70 dB. Pentru comparaţie, un excavator diesel de talie similară de la Volvo, produce de la 104 dB de zgomot în sus.
La o priză obişnuită, excavatorul s-ar încărca mai multe ore. O priză mai performantă, dar care nu e fast charge, i-ar asigura încărcarea completă pe timp de noapte, de la încheierea turei, seara, până la începerea unei noi ture. Însă, dacă pe şantier se instalează o priză fast-charge temporară, pe care constructorii o pot efectiv închiria de la Volvo sau de la alte companii, acea priză conectându-se la reţeaua electrică a oraşului, atunci încărcarea pe timpul pauzei de masă îi asigură excavatorului suficientă energie, încât să poată lucra toate orele complete ale unei ture de muncă.
Vezi mai jos două video-uri publicate de Volvo cu acest camion în acţiune în Stockholm, Suedia, inclusiv unul în care operatorul excavatorului electric spune cum e să munceşti pe un asemenea echipament de construcţie.
0
2,985
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!