La nici o lună distanţă de la ultimul record, în China a fost instalată o nouă cea mai mare şi puternică turbină eoliană din lume

21 Iulie 2023, 11:58
Redacţia PiataAuto.md
China este într-o dezvoltare galopantă a surselor de electricitate regenerabilă, construind hidrocentrale, instalând panouri solare şi turbine eoliene cu o cadenţă ameţitoare. La sfârşitul lunii iunie scriam despre instalarea pe mare a celei mai puternice turbine eoliene din lume, de 16 MW putere, produsă de compania chineză Goldwind, care are un diametru al elicei de 252 metri, şi spuneam atunci că aceeaşi companie produsese câteva luni mai devreme o turbină cu diametru identic, dar generatorul acesteia putea livra doar 13,6 MW. Respectiv, în câteva luni a fost creat şi generatorul de 16 MW, iar astfel turbina devenise cea mai puternică, la acelaşi diametru de 252 metri. Ei bine, recordul nu a ţinut nici măcar o lună, pentru că a venit altul, tot din China.
De această dată e vorba de o turbină produsă de Mingyang Smart Energy, cu numele de cod MySE 16-260, fiind de asemenea o turbină destinată instalării în mare, acolo unde vânturile sunt mai mari. Indicele numeric din denumire, de fapt, ne sugerează şi parametrii ei. Ea are tot 16 MW putere, ca şi turbina Goldwind, ocupând împreună titlul de cele mai puterncie din lume. Doar că are şi diametrul elicei de 260 metri, deci e mai mare decât turbina instalată acum o lună.
Foto: Una din palele elicei uriaşe

Cu un asemenea diametru al elicei, noua turbină eoliană cuprinde o suprafaţă de 53.902 metri pătraţi, deci peste 5 hectare de suprafaţă, efectiv, de pe care „culege” forţa vântului, pentru a învârti generatorul imens din miezul său, care generează 16 MW putere.
Ce înseamnă 16 MW putere, traduşi în cifre de viaţă reală? La orele de consum maxim, Republica Moldova foloseşte între 600-950 MW putere maximă, în funcţie de sezon, iarnă sau vară, respectiv, pentru a acoperi toată necesitatea Moldovei, ar fi nevoie ca între 38 şi 60 de asemenea turbine să funcţioneze la capacitatea lor maximă. Chinezii spun că turbina lor va genera 67 GWh de electricitate anual în cifră absolută, luând în considerare variaţiile vântului şi toate condiţiile de viaţă reală. Moldova foloseşte anula circa 4.200 GWh de electricitate, deci cantitatea produsă de doar 63 de asemenea turbine eoliene chinezeşti, instalate pe mare!
Încă un factor impresionant e că noua turbină eoliană din China a fost certificată ca fiind capabilă să reziste unor vânturi uriaşe, de până la 287 km/h! Deci turbina va rezista până şi celor mai puternice uragane posibile până şi teoretic în regiunea în care e instalată.
0
37,327
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!