Pentru prima dată, vânzările de maşini electrice le-au depăşit pe cele diesel în Europa, dar şi în România

20 Iulie 2023, 16:54
Ilie Toma
Asociaţia Producătorilor Auto din Europa (ACEA) a anunţat cifrele de vânzări pentru automobilele noi în Europa, pentru luna iunie, dar şi pentru primele 6 luni ale anului 2023. Iar aceste cifre anunţă un moment istoric de schimbare a preferinţelor cumpărătorilor. Pentru prima dată numărul maşinilor pur electrice vândute în Europa a fost mai mare decât numărul automobilelor diesel!
Afirmaţia este valabilă pentru luna iunie 2023, când cota maşinilor electrice a ajuns la 15,1% din totalul automobilelor noi vândute, în timp ce cota dieselurilor s-a redus la doar 13,4%! Iar în cele 15,1% de automobile se includ doar cele electrice cu baterii şi propulsie electrică, fără alte forme adiţionale de propulsie, deci nu vorbim de hibrizi sau plug-in hibrizi. Apropo, hibrizii formează 24,3% din vânzări deja, iar plug-jn hibrizii, încă 7,9%.
Foto: Distribuţia vânzărilor de maşini noi în Europa după tipul de propulsie, iunie 2023

Maşinile pe benzină încă mai domină, cu 36,3%, dar dieselul şi benzina împreună au ajuns să cuantifice 49,7%, deci mai puţin de jumătate din maşinile noi.
Cele 15,1% din cota lunii iunie, care revin maşinilor electrice, înseamnă 158.252 automobile electrice noi, vândute într-o singură lună! E o creştere de 66,2% faţă de luna iunie a anului trecut. Multe pieţe mari au creşteri de electrice şi mai impresionante în iunie — Germania cu 64,4%, sau Olanda cu 90,1%. Luând ca reper toate 6 luni ale anului 2023, creşterea de vânzări pentru maşinile electrice în Europa a constituit 53,8%, până la o cifră de 703.586 automobile.
Depăşirea dieselului nu e doar o aparenţă în cotă de piaţă. Vânzările totale de maşini au crescut cu 17,9% în primele 6 luni, toate ţările având creşteri, cu excepţia Ungariei. Până şi maşinile cu motorizări pe benzină au crescut în cifră absolută, deşi şi-au redus cota de piaţă. Cele diesel, însă, şi-au redus şi cota de piaţă, dar au scăzut drastic şi în cifre absolute, cu 9.4%.
În raportul ACEA se menţionează că au existat, totuşi, câteva ţări unde vânzările de maşini diesel au crescut — Germania, cu 10,3%, şi România, unde creşterea vânzărilor de maşini diesel noi a fost cea mai mare din toată Europa, ajungând la +22,4%! Cifra mare foarte mare la prima vedere, însă în cifră absolută, asta înseamnă că în iunie 2023 în România s-au vândut 1.556 automobile noi diesel, faţă de 1.271 automobile diesel în iunie 2022, în timp ce creşterea generată a vânzărilor de maşini noi în România a fost de 19% în iunie 2023, deci motorizările diesel sunt uşor peste creşterea generală.
Însă şi-n România s-au vândut mai multe maşini electrice decât diesel în iunie 2023! Creşterea electricelor a fost de +89,8% în România, până la 1.575 maşini electrice vândute în iunie, ceea ce înseamnă că s-au vândut cu 19 maşini electrice mai multe decât diesel! Astfel, şi România a înregistrat acelaşi fenomen în iunie 2023, prin care vânzările de maşini electrice noi le-au depăşit pe cele diesel!

Sursa date statistice: ACEA
0
4,254
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!