(VIDEO) Cum se conduce şi cum se simt astăzi parametrii unui Mitsubishi i-MiEV, primul model electric din epoca modernă

3 Iulie 2023, 15:44
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori, Nissan Leaf de primă generaţie e creditat cu meritul de a fi primul model electric din epoca modernă şi e adevărat că el a fost modelul care a convins publicul că o maşină electrică poate fi practică în utilizare, fără a arăta prea bizar. Însă înainte de el, cam cu 2 ani, a existat şi Mitsubishi i-MiEV, un model lansat cu aceleaşi intenţii, dar cu un design mai bizar şi cu parametri tehnici ceva mai modeşti şi mai puţin practici. Chiar dacă avut şi modele clonate în gama Citroen şi Peugeot, astăzi aproape nimeni nu-şi mai aminteşte de aceste maşini electrice, nici măcar la mâna a doua. Oare de ce?
Ei bine, în primul rând pentru că parametrii tehnici sunt derizorii în raport cu ce oferă astăzi maşinile electrice. Autonomia în ciclul de testare japonez e de 160 km, iar americanii de la EPA au omologat-o la doar 62 mile, sau 100 km! Şi asta e autonomia cu bateria nouă şi cu tot cu rezervă, când maşina te roagă să găseşti o priză cât mai repede! Deci, e ca şi internetul dial-up în zilele noastre.
Bateria era de 16 kWh, dar era deja litiu-ion! Totuşi, chiar dacă era o maşină ultra compactă, se pare că cifrele de consum nu erau prea mici, dacă putea parcurge doar 100 km cu această energie.
Interiorul e hidos şi simplu, iar producătorul recomanda să nu se includă încălzirea iarna, pentru că ea ar consuma prea multă electricitate. Se recomanda includerea încălzirii scaunelor! Însă doar şoferul avea aşa ceva.
Maşina era şi deosebit de lentă, chiar dacă motorul avea 63 CP. Totul era super simplu şi bugetar în aspect, deşi preţul era cât se poate de piperat. În schimb, maşina cântărea doar 1.080 kg, ceea ce relativ puţin pentru o electrică, mai ales la începutul unei epoci.
Un youtuber din SUA a apucat să pună mâna pe un astfel de Mitsubishi i-MiEV, explorându-l şi conducându-l. Maşina din imagini are o cifră foarte mică de kilometri parcurşi, deci a fost conservată bine şi reprezintă mai fidel senzaţiile de maşină nouă. Chiar şi aşa, ea se simte întru totul dintr-o altă epocă, a parametrilor de internet dial-up, cu siguranţă. Iar asta ne face să înţelegem şi mai bine cât de mult au evoluat maşinile electrice din 2009 până în 2023!

Vezi totul în video-ul mai jos.
0
1,522
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!