(VIDEO) Un norvegian a trebuit să-şi încarce de 23 de ori Nissan-ul său Leaf de 10 ani pentru a parcurge 1000 km
23 Iulie 2023, 15:56 Redacţia PiataAuto.md
Ieri dimineaţă scriam despre experienţa unui youtuber din Norvegia, care şi-a propus să parcurgă o distanţă de 1.000 km cu un Nissan Leaf de 10 ani, maşina sa fiind relativ bine păstrată, având mai puţin de 90 mii km parcurşi, dar având oricum bateria destul de degradată după 10 ani de exploatare. Ei bine, dacă ieri acesta relatase doar primii 400 km de experienţă, acum a publicat şi imaginile cu întreaga experienţă, unde a trebuit să-şi încarce maşina de 23 de ori pentru a parcurge 1.000 km, totul rezultând între distanţă medie de circa 42 de km între încărcări!
După 9 ore de condus, acesta parcursese abia 500 km, şi asta în condiţiile în care, fiind în Norvegia, a putut beneficia de o mulţime de staţii de încărcare rapide, astfel încât nu a fost constrâns de lipsa lor şi nu a fost nevoit să-şi recalculeze timpii de oprire la prize din cauza lor.
După vreo 400 km, însă, bateria maşinii s-a încălzit până spre 53-55 grade Celsius, şi nu mai accepta o putere mare la prize fast charge, ci începea cu circa 35 kW, după care îşi reducea acceptanţa spre 15-20 kW. Iar asta lungea inevitabil timpul de încărcare.
Norvegianul a încercat să o ia pe drumuri mai lente, în afara autostrăzii, pentru a-şi răci maşina în timp ce ar fi condus mai lent, dar asta n-a funcţionat prea bine. Iar când a vrut să accelereze să prindă un camion, a constatat că maşina îi livrează putere redusă din cauza bateriei supraîncălzite.
Şi toate astea în condiţiile climei Norvegiei, unde erau 12 grade noaptea, şi 15-20 grade Celsius ziua! Mai mult ca atât, noaptea s-a folosit un sistem de încălzire suplimentar pentru habitaclu, cu propria baterie, pentru a nu tăia cu totul din autonomia şi aşa minusculă a maşinii.
Aşadar, cei 1.000 km au fost atinşi abia la ora 18:46, deşi youtuber-ul pornise la circa 22:30 în ziua anterioară şi în tot acest răstimp a mers sau a stat la staţiile de încărcare. Asta înseamnă efectiv 20 ore şi 15 minute pentru a parcurge 1.000 km cu Leaf de 10 ani, într-o ţară cu destule staţii încât să ai unde opri la fiecare 40 de km să-l încarci.
Sigur, maşinile electrice din zilele noastre, cu sisteme mai avansate de management a bateriei şi cu capacităţi mai mari, n-ar ajunge la asemenea parametri slabi la doar 10 ani de exploatare şi la nici 90 mii km parcurşi. Dar acest Leaf e un indicator elocvent despre cât de rapid au degradat primele modele de maşini electrice după o perioadă relativ scurtă de viaţă, la care maşinile cu alte tipuri de propulsie ar fi încă foarte performante.