Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Bulgaria a lansat la apă prima corvetă modernă pentru forţele sale navale, construită la şantierul din Varna în doar un an

15 August 2023 - 15:45
Redacţia PiataAuto.md
Multă vreme, dotarea forţelor de apărare a ţărilor din Europa de Est, inclusiv a forţelor navale, a fost neglijată constant, până când în multe ţări s-a ajuns la o învechire considerabilă a flotelor şi la scăderea efectivă a capacităţii de apărare. Şi România are aceeaşi problemă majoră, care trebuia să fi fost rezolvată încă în 2019 prin desemnarea şantierului naval din Constanţa împreună cu francezii de la Naval Group, drept câştigători ai licitaţiei pentru construirea a 4 corvete din clasa Gowind 2500. Doar că până azi, timp de 4 ani, n-a fost semnat nici măcar contractul în urma acelei licitaţii, nemaivorbind de începerea construcţiei navelor. Bulgarii, însă, au contractat şantierul lor naval din Varna, împreună cu compania germană NVL Group, pentru construcţia a două corvete din clasa MMPV 90, iar în luna iunie 2022 au pornit construcţia primei din cele două nave, pe nume Hrabri. La nici 14 luni distanţă, nava a fost lansată la apă.
Asta înseamnă definitivarea construcţiei carenei şi montarea elementelor esenţiale pe ea. Nava mai are de trecut prin procese ulterioare de fabricare şi dotarea ei cu arsenalul potrivit, livrarea ei către forţele navale bulgare fiind programată să aibă loc la sfârşitul anului 2025. E important că lansarea la apă de acum respectă întocmai programul de construcţie a acesteia, pe care şi l-a asumat şantierul. Apropo, cea de-a doua corvetă, Smeli, e construită în paralel, la acelaşi şantier naval.
Cele două nave sunt primele corvete noi construite de Bulgaria şi livrate forţelor sale navale din epoca modernă, de circa 3 decenii încoace. De fapt, sunt şi primele corvete de fabricare locală care vor ajunge în dotarea forţelor navale bulgăreşti, or, anterior în Bulgaria se fabricau preponderent nave de sprijin pentru marina proprie, în timp ce navele mai mari erau fie cumpărate de la sovietici cândva, fie preluate „la mâna a doua” din dotările altor ţări, după reînnoirea flotelor acelor ţări. Aşa s-a întâmplat cu fregatele din clasa Wielingen, pe care Bulgaria le-a preluat de la Belgia. Acum, însă, noile corvete moderne vor fi fabricate local, înglobând eforturile bulgarilor şi ale germanilor, într-un contract de 420 milioane de euro doar pentru navele propriu-zise şi încă peste 100 milioane pentru dotarea cu sistemele militare de la bord.
Cele două corvete au 90 metri lungime şi 13,5 metri lăţime, fiind capabile să atingă o viteză de 24 noduri sau 45 km/h, fiind concepute pentru rapiditate şi manevrabilitate excelentă pe mare. Dotările de la bordul navelor sunt impresionante şi includ rachete antinavă, antiaeriene, instalaţii de artilerie, dar şi arme pentru trageri de la distanţă mică sau torpile. Nava va avea şi un helipod pentru un elicopter de talia lui Eurocopter AS565MB Panther, forţele aeriene bulgare având două asemenea elicoptere în dotare. De asemenea, nava va putea servi drept pistă de lansare pentru drone, fapt deosebit de important în contextul actual. Echipamentele militare vin de la producători renumiţi, precum Saab, Rheinmetall sau Diehl.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter