Cea mai mare centrală de baterii din lume a devenit şi mai mare, şi ar putea alimenta în întregime o ţară ca Moldova timp de câteva ore

6 August 2023, 16:56
Redacţia PiataAuto.md
Centralele cu baterii gigantice sunt tot mai răspândite în lume, iar numărul lor tot mai mare e dictat şi de creşterea ponderii de energie eoliană şi solară în lume. Aceste tipuri de producţie sunt intermitente, în special cea solară, iar asta naşte necesitatea de a stoca energia produsă în cantităţi mari atunci când solicitarea e mică, şi a o livra în sistem atunci când producţia e mică sau zero, dau necesităţile sunt mari. Iar în unele locuri, precum Alaska, aceste baterii mari se folosesc pur şi simplu pentru a echilibra mai bine sarcinile de vârf din sistem, în orele de consum maxim, renunţându-se la soluţiile anterioare de pornire a unor centrale de cărbune la acele ore. Cea mai mare asemenea centrală cu baterii din lume tocmai şi-a mărit şi mai mult capacitatea, devenind astfel şi mai mare.
Centrala are numele de Moss Landing Energy Storage Facility, şi foloseşte baterii LG Energy Solutions, fiind situată în regiunea Monterey din California şi aparţinând companiei energetice Vistra. Apropo, centrala de baterii e amplasată în curtea unei centrale electrice cu gaz natural, care lucrează din anii 50. Planul e ca în timp centrala cu gaze să fie închisă şi să rămână bateriile, folosind astfel reţeaua electrică actuală trasă până la staţie. Şi deja în prezent bateriile nu stochează neapărat energia produsă prin gaz, ci surplusul din reţea la orele de solicitare minimă, oferindu-l la orele de solicitare maximă. Iar bateriile din faza 2 şi 3 au font montate în interiorul fostelor hale de turbine, fiind mai protejate de soare şi având asigurată ventilarea. Şi întrucât şi Vistra are parcuri de energie regenerabilă în alte părţi ale SUA, se poate spune prin deducere de calcule că se stochează în mare parte energie verde în aceste baterii. Şi, apropo, pe teritoriul aceleiaşi staţi există şi o altă centrală cu baterii Tesla, centrala fiind numită Elkhorn şi fiinddeţinută de o altă companie, care a încheiat un acord cu Vistra, pentru a putea folosi şi ea liniile electrice existente.
Sporirea de acum a capacităţii a fost făcută în cadrul celei de-a treia faze a construcţiei şi extinderii, adăugând centralei încă 350 MW putere şi totodată încă 1.400 MWh capacitate de stocare. Doar acum, în faza 3, au fost adăugate 122 de containere de baterii, care conţin împreună 110.000 module de baterii!
Parametrii totali la care a ajuns centrala acum sunt şi mai impresionanţi. Astfel, puterea totală a centralei Moss Landing Energy Storage Facility a ajuns acum la 750 MW, cu o capacitate de stocare de 3.000 MWh. Asta înseamnă că această centrală de baterii poate furniza în reţea o putere maximă de 750 MW, până se epuizează cei 3.000 MWh, lucru care, la puterea de 750 MW, se va întâmplă peste 4 ore, mai mult decât suficient pentru a acoperi o perioadă de consum maxim.
De fapt, parametrii acestei centrale de baterii o fac capabilă să alimenteze întreaga Republică Moldova, de exemplu. Moldova are nevoie la nivel de ţară de o putere de 650-750 MW în orele de consum maxim în afara sezonului de vârf şi de circa 850-950 MW în orele de consum maxim iarna. Astfel, în afara sezonului maxim, o asemenea baterie ar putea asigura livrările pentru întreaga ţară. Dar rolul ei ar putea fi şi mai interesant şi decisiv în Moldova, întrucât acum două săptămâni ministerul energiei din Moldova se plângea că, la doar 4% energie regenerabilă produsă în Moldova, acest tip de energie e prea mare, pentru că nu poate fi absorbit de variaţiile de sistem, cu un consum minim prea mic şi o variaţie mare în orele de solicitare maxim. Păi iată, o asemenea baterie de 750 MW ar putea lăsa 200 MW putere liberă constantă pentru acele tipuri de energie care nu pot oscila uşor, cum ar fi centrala de la Cuciurgan, iar restul puterii de 750 MW proprii ar putea fi livraţi în sistem de această baterie, inclusiv în vârful sezonului, stimulând astfel dezvoltarea de parcuri eoliene şi solare. Pentru că astfel energia produsă local poate fi mult mai multă, stimulând o dezvoltare imensă şi o renunţare la o mare parte din importul de resurse energetice. Iar ministerul n-ar mai spune că nu poate amortiza energia regenerabil şi n-ar mai avea idei de a o limita sau a impune oamenii să-şi ia baterii mici fiecare. O singură asemenea centrală poate rezolva în mare parte problema, la o ţară de 3 milioane de locuitori activi, lăsând piaţa celor care vor să producă energie regenerabilă să se dezvolte liber.
0
22,766
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!