Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

O Tesla, venită într-un sat de 400 de locuitori din SUA, a declanşat o întreagă istorie locală, ajunsă pe prima pagină de ziare

2 August 2023 - 17:12
Redacţia PiataAuto.md
În ultimii ani vorbim atât de des despre maşini electrice, încât majoritatea dintre noi ajungem să considerăm că ele sunt deja parte din normalitatea cotidiană. Sunt tot mai multe modele lansate, vânzările lor cresc, iar pe stradă ajungem să le vedem tot mai des. Dar se pare că există locuri în care maşinile electrice încă sunt o raritate absolută, iar comunităţile locale reacţionează nu tocmai călduros la ele. Un caz produs recent în Ekalaka, un sat de 400 de locuitori din Montana, SUA, e deosebit de curios.
O Tesla Model Y a ajuns pe prima pagină a ziarului local, fiind fotografiată în timp ce-şi încărca bateria de la o priză obişnuită, fixată pe un stâlp, iar titlul şi articolul relatau despre un „automobil electric neidentificat”, care ar fuga volţii din satul lor, cu întrebarea retorică dacă acest proprietar de maşină electrică a avut bunăvoinţa să plătească pentru electricitate sau dacă îşi încarcă bateria pe seama locuitorilor din sat.
Maşina aparţinea unui cuplu, Chad Lauterbach şi Allis Markham, care veniseră în sat din Los Angeles, pentru câteva zile, în rol de voluntari la muzeul local. Sistemul de navigare Tesla le spunea că nu vor avea unde încărca, dar ei au insistat că vor găsi o priză. Ajunşi în sat, aceştia se cazaseră la o fermă la vreo 30 kilometri şi au încercat să încarce acolo la o priză standard de 110V, dar, pentru a pune în baterie energia necesară doar pentru drumul dus şi întors, ar fi avut nevoie de 10 ore. Cei de la muzeu le-au propus un pick-up F-150 cu motor mare, ca să-i scutească de bătăi de cap, însă cuplul a ţinut să folosească Tesla.
Aceştia au văzut priza din centru, mult mai puternică şi s-au gândit că ar putea-o folosi. Au conectat Tesla şi au lăsat-o acolo, iar a doua zi au vrut să repede încărcarea, însă s-au pomenit că priza e deconectată deja, iar un trecător le-a spus să cumpere ziarul local, ca să înţeleagă de ce. Atunci s-au văzut pe prima pagină, fiind acuzaţi că au furat electricitatea oraşului.
Au mers la regia care administrează reţeaua electrică a oraşului şi au plătit 60 dolari, pentru a se asigura că pot încărca la acea priză. La preţul de 0,12 dolari/kWh, cât e electricitatea în Montana, 60 dolari ajung cu siguranţă pentru multe încărcări. Abia după asta priza a fost reconectată. Aceştia şi-au împărtăşit însă experienţa bizară cu alţi pasionaţi de Tesla, atenţionându-i că există şi asemenea locuri în SUA, unde comunităţile sunt reticente faţă de maşini electrice şi unde o Tesla poate fi calificată drept „vehicul electric neidentificat” de presa locală.
Foto: Chitanţa de plată a electricităţii către sătucul de 400 de locuitori
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter