Un pasionat de maşini electrice va face înconjurul lumii cu o Tesla Roadster, fabricată acum 11 ani, aceeaşi cu care a mai făcut ocolul pământului odată

4 August 2023, 18:07
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori, despre maşinile electrice se spune că-şi scad substanţial performanţele în timp, în special autonomia şi capacitata bateriei, şi în cazul primelor maşini produse la scară mare, prin 2010-2012, e în mare parte adevărat, pentru că şi tehnologiile erau mai incipiente. Cazul recent al norvegianului care a trebuit să încarce de 23 de ori ca să parcurgă 1.000 km cu un Nissan Leaf din acea perioadă, e elocvent. Dar un pasionat de maşini electrice, pe nume Rafael Mestre, e convins că poate sparge acest stereotip şi anunţă că va face înconjurul lumii cu o Tesla Roadster din 2012, cu numere româneşti, aceeaşi maşină cu care tot el a mai făcut un asemenea înconjur al lumii când maşina era nouă!
Despre Rafael Mestre noi am mai scris anterior, când anunţam în 2021 că ucrainenii i-au reparat Tesla sa Model S, distrusă într-un accident, cu doar 20.000 euro, în loc de 71.000, cât îi cereau în Germania. Apropo, acea Tesla are numere de Bucureşti, întrucât Rafael are şi tangenţe cu România, iar în scurt timp după acea reparaţie majoră din 2021, maşina împlinise 500.000 km parcurşi!
Foto: Tesla lui Rafael, reparată în Ucraina, care a trecut de 500.000 km parcurşi

Ei bine, pe lângă asta, în 2012 Rafael a fost un adevărat pioner în maşinile electrice, făcând probabil primul înconjur al lumii cu o maşină electrică, cu o Tesla Roadster. Mai jos e şi harta acelui prim înconjur al lumii, făcut într-o perioadă când nu prea existau prize la fel ca azi, şi cu atât mai mult supercharger-e.
Pe atunci, el planifica să facă acea călătorie în 2013, dar în februarie 2012 doi entuziaşti au pornit în jurul lumii cu un Citroen C-Zero. Rafael a decis că nu-i poate lăsa pe cei doi să i-o ia înainte şi a pornit din Spania, de unde se afla, cu Tesla sa Roadster în jurul lumii, cu scopul de a-i ajunge şi întrece pe cei doi călători cu Citroen. În septembrie, cu câteva săptămâni înainte de finalul călătoriei, Mestre a reuşit să întreacă Citroen-ul şi să devină astfel primul care finalizează o călătorie cu o maşină electrică în jurul lumii.
Pe atunci, călătoria a durat 127 zile. E mai mult decât cele 80 de zile pe care şi le dorea Rafael, dar, la cât de repede a pornit, şi luând în considerare că a făcut şi un accident în Germania cu acea Tesla, la mai puţin de 1.000 km de final, e un timp decent. Apropo, maşina are numere româneşti acum, dar în 2012 avea numere germane.
În 2016, Rafael şi-a adunat o echipă mai mare şi cu 11 vehicule electrice, au făcut un nou înconjur, de această dată încadrându-se în 80 de zile.
Acum el vrea să facă o nouă călătorie cu aceeaşi Tesla cu care a făcut primul înconjur, în 2012. Are maşina aceeaşi baterie? Bineînţeles că nu. El a expediat-o în SUA, pentru a-i fi montată o baterie nouă, mai mare, de 80 kWh, şi astfel ar trebui să atingă o autonomie de peste 550 km. Şi e pare că de această dată şi ruta sa va fi alta, totul pornind din SUA, iar pe partea Asiei şi Europei, acum e o altă situaţie şi nu se va mai putea trece prin aceleaşi ţări. El va ocoli Rusia traversând Marea Neagră cu feribotul din Azerbaidjan spre Turcia, în partea europeană.
Toată călătoria va avea loc în 2024 şi va însemna circa 40.000 km parcurşi, câte 500 km pe zi, timp de 80 zile. Rafael speră să mai adune entuziaşti care să i se alăture cu alte maşini electrice, într-un număr de maxim 12 maşini.
0
4,822
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!