Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Aceasta e noua Zenvo Aurora, maşina cu motor V12 quad-turbo şi inginerie fascinantă, creată în Danemarca

17 August 2023 - 12:41
Redacţia PiataAuto.md
Într-o lume în care premierele maşinilor electrice aproape că le eclipsează pe toate celelalte, într-o ţară a electricităţii produse regenerabil cu sute de turbine eoliene, se lansează cea mai neaşteptată maşină din ultima perioadă, Zenvo Aurora, care vine cu un motor uriaş V12, cu 4 turbine puse cu măiestrie pe el!
Zenvo e un pic producător de maşini artizanale din Danemarca, dar acum şi-a dorit un nou capitol în dezvoltarea sa, aşa că i-a contractat pe cei de la Mahle pentru a dezvolta împreună motorul V12 quad-turbo. Iar noul motor e pur şi simplu fabulos în performanţe — din 6,6 litri cilindree şi o capacitate de a prinde 9.800 turaţii per minut, în regim normal de funcţionare!
Motorul are cele două blocuri cilindrice poziţionate la 90 grade, iar cele 4 turbine sunt localizate în interiorul celor două blocuri, abia ieşind deasupra lor. Cu ajutorul celor 4 turbine, noul motor V12 poate dezvolta 1.250 CP mecanici, ceea ce-l transformă în cel mai puternic motor V12 din lume, aflat în producţia de serie.
Motorul e amplasat median şi mai e cooptat cu unul sau mai multe, ca parte a unui sistem plug-in hibrid. Există o versiune cu tracţiune spate, care va beneficia de un electromotor de 200 CP, pe lângă propulsorul V12, iar puterea totală a sistemului va fi de 1.450 CP. De cealaltă parte, versiunea cu tracţiune integrală va mai avea încă două asemenea electromotoare pe puntea faţă, pentru fiecare dintre roţi, astfel că va primi un supliment de 600 CP de la propulsia electrică şi va genera în total 1.850 CP!
Motorul V12 va cântări doar 260 kg şi, paradoxal, se va conforma normelor Euro 7! Şi întreaga maşină va fi relativ uşoară, întrucât are o structură monococ din fibră de carbon. Versiunea cu tracţiune spate, numită Aurora Agil, va cântări sub 1.300 kg fără lichidele de la bord, iar Aurora Tur, cu tracţiune integrală, va cântări 1.450 kg.
Ce timpi de acceleraţie au cele două vesiuni ale noului Zenvo Aurora? Ei bine, de-a dreptul demenţiali, apropiindu-se de lumea lui Bugatti Chiron şi Rimac Nevera. Aurora Agil prinde prima sută în 2,5 secunde, şi poate atinge 365 km/h, însă versiunea cu tracţiune integrală Aurora Tur are nevoie de doar 2,3 secunde până la prima sută şi poate atinge o viteză incredibilă de 450 km/h!
E curios că habitaclul noului hipercar danez nu are un ecran dreptunghiular pus pe planşa de bord, în rol de sistem multimedia. Rolul acestuia pare să fie luat de unul din cadranele de lângă volan, pe care se vede afişajul Appel CarPlay.
Maşina mai poate merge în regim pur electric circa 35 km, dar probabil asta e ultimul lucru căutat de cei ce vor alege maşina asta pentru superbul motor V12. Danezii spun că vor fabrica doar 100 exemplare ale noului model, câte 50 de fiecare versiune, şi vor demara producţie în 2025, pentru a le livra în 2026. Preţul n-a fost anunţat deocamdată, dar e clar că e vorba de liga milioanelor.
Vezi mai jos şi un scurt video publicat de cei de la Zenvo.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter