(VIDEO) Acesta e un autobuz electric Iveco E-Way, cumpărat să opereze pe insulele Faroe, unde nu poate fi încărcat deocamdată decât la un generator portabil

14 August 2023, 15:59
Redacţia PiataAuto.md
Dintre toate formele de vehicule în care propulsia electrică îşi face locul, autobuzele sunt poate cea mai discutabilă, întrucât există o soluţie inventată de un secol încoace, care funcţionează şi care are numele de troleibuz. Totuşi, există şi situaţii cu rute mai atipice, când se găsesc suficiente argumente şi pentru autobuzele electrice, cu baterii la bord. Dar, pentru că decizia de a cumpăra autobuze electrice este făcută de obicei de un operator de mai multe autobuze dintr-un oraş sau regiune, imediat apare şi problema unui număr suficient de prize de mare putere, care să poată încărca autobuzele simultan, pe timp de noapte de exemplu. Iar autobuzul de mai jos de mai jos e unul cumpărat să opereze într-un loc în care această problemă e şi mai greu de rezolvat.
E vorba de insulele Faroe, iar insulele au întotdeauna soluţii mai atipice pentru a-şi asigura electricitatea. Şi dacă sunt îndepărtate, în adâncul oceanului, aceste soluţii de sunt şi mai inflexibile. Operatorul de autobuze de aici şi-a dorit să schimbe întreaga flotă de autobuze de la diesel la cele electrice, alegând modelul Iveco E-Way, un model încă foarte proaspăt pe piaţă, dar relativ avansat în parametrii săi tehnici, mai ales că Iveco i-a ajutat şi pe cei de la Nikola să definitiveze şi să lanseze camionul Nikola Tre BEV, pe baza camionului său S-Way.
Atunci când s-a pus problema achiziţie de autobuze electrice, însă, a devenit foarte curând clar că pe o insulă e foarte dificil să se asigure vreo 5-10 MW putere suplimentară de încărcare pentru un grup mare de autobuze, care să stea la priză. Aşa că operatorul şi-a redus ţinta la doar două autobuze electrice, restul autobuzelor fiind diesel. Dar nici pentru cele două autobuze electrice nu există deocamdată prize alimentate de la reţea, care să poată oferi puterea necesară.
În general, autobuzul electric Iveco E-Way poate ava o baterie de până la 462 kWh, cu care promite o autonomie de până la 400 km, în condiţii mai ideale, dar modelul are câteva versiuni de lungime şi baterii, iar cel de aici a fost adaptat în lungime şi în mărimea bateriei, având 420 kWh. Şi asta inclusiv deoarece clima de pe insulele Faroe e mai răcoroasă şi umedă, însă arareori coboară sub -5 grade. Totuşi, autobuzele parcurg până la180 km pe zi, iar asta înseamnă că autobuzul electric n-ar trebui să aibă o problemă cu autonomia în a opera toată ziua fără vreo reîncărcare.
Problema e că încărcarea celor 2 autobuze electrice se face deocamdată cu un generator portabil, care arde combustibil fosil, evident, pentru a produce electricitatea pusă în bateriile autobuzului electric. Compania operatoare spune că e o soluţie temporară şi va avea în cele din urmă prizele necesare la depoul său, pentru a nu folosi generatoare. Şi dacă ne întrebăm de unde va veni atunci electricitatea din reţea, pentru bateriile autobuzului, putem spune că insulele Faroe au tot mai multe turbine eoliene în ultimul timp, dar sunt încă relativ puţine la număr. Există 6 centrale hidroelectrice ce însumează 37 MW putere, dar şi 4 centrale diesel, cu o putere totală de 100 MW. Energia eoliană a cuantificat în 2022 90 GWh de electricitate produsă din totalul de 434 GWh produşi. Deci, cam 20% din energie e eoliană şi încă circa 22% din centrale hidroelectrice, ambele fiind calificate drept surse verzi, regenerabile.

Vezi mai jos şi un video cu unul din cele două autobuze electrice Iveco de pe insulele Faroe.
0
23,320
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!