În timp ce noul VW ID7 electric începe de la 62 mii dolari, KIA anunţă un preţ de doar 54900 dolari pentru EV9, spunând că asta e un semnal de trezire a industriei auto

28 Septembrie 2023, 11:02
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile s-au scumpit enorm în ultimii 3 ani, atât din cauza că noile modele lansate au preţuri semnificativ mai mari, cât şi din cauza că majoritatea producătorilor au scos din producţie modelele mai mici şi mai accesibile, care le aduceau profituri mai mici. Şi nu e problema neapărat doar în maşinile electrice, pentru că acestea au ajuns de multe ori să echivaleze modelele cu combustie la unii producători. Problema pare a avea mai multe cauze, inclusiv întârzierea unor producători de a dezvolta mai devreme tehnologii, dar şi o banală lăcomie a unora dintre ei. S-a ajuns, de exemplu, ca succesorul electric al lui VW Passat, noul ID7, să pornească de la un preţ de 62 mii dolari, dacă îl exprimăm în această valută! ŞI e vorba de un model cu putere oarecum mediocră, cu un singur electromotor. Pe acest fundal, KIA a anunţat preţurile pentru cel mai mare SUV electric al său, imensul EV9, care va avea un preţ de pornire neaşteptat de mic, de doar 54.900 dolari.
Zicem neaşteptat de mic doar pentru că ne referim la ultimele tendinţe din industria auto şi îl comparăm cu alte modele. Însă cei de la KIA nu doar că au anunţat acum acest preţ extrem de bun pentru EV9, ci au anunţat tare şi răspicat că el ar trebui să servească drept un semnal de alarmă, care să trezească industria auto din trendul de creştere constantă a preţurilor, în care unii producători au ajuns să se complacă.
Kia, însă, alături de marca Hyundai din acelaşi grup, au investit masiv în maşini electrice încă acum câţiva ani, iar azi folosesc preponderent arhitecturi de 800V, ultra performante şi ultra-rapizi în încărcare, puse pe platforme tehnice dedicate complet maşinilor electrice, nu pe platforme improvizate din zgârcenie, care să lase loc şi pentru motoare cu ardere internă, cum fac majoritatea producătorilor germani. Iar asta le dă celor de la Kia şi Hyundai avantajul unor produse mult mai avansate şi eficiente, fără irosiri de spaţiu, care ajung să se vândă în număr mai mare şi să ramburseze investiţiile mai repede.
Şi toate astea le-au permis coreenilor să reducă din preţurile la maşinile electrice pe piaţa lor locală, în Coree de Sud, iar acum să anunţe şi un preţ imbatabil pentru un SUV electric imens, de 5,01 metri lungime! Bineînţeles, preţul de start va fi valabil pentru versiunea cu un singur electromotor, cu tracţiune spate, şi cu o baterie standard de 76,1 kWh, dar şi această versiune oferă 218 CP şi 450 Nm, şi prinde prima sută în 8,2 secunde, deci e o maşină electrică absolut decentă în dinamică. Şi autonomia va ajunge până la 400 km, deci, e din nou decentă.
Versiunea cu baterie mai mare, de 99,8 kWh va putea oferi până la 500 km autonomie, fiind disponibilă cu un motor sau cu două motoare, în ultimul caz având 385 CP şi 600 Nm şi prinzând prima sută în doar 6,0 secunde.
Deşi are o siluetă pătrăţoasă, noua Kia EV9 e mai aerodinamică decât Volvo EX90, de exemplu, cu care poate fi comparată în dimensiuni. Modelul suedez are un coeficient aerodinamic de 0,29, în timp ce Kia are 0,28. Şi, desigur, silueta rectangulară a lui Kia EV9 îi permite şi optarea pentru 7 locuri la bord.
Pe acest fundal, preţul de start de 62 mii dolari al lui VW ID.7, care va ajunge inevitabil la peste 70 mii cu ceva dotări suplimentare moderate la bord, pare într-adevăr un pic desprins de valoarea reală a acelei maşini, iar semnalul de trezire, anunţat acum de Kia, ar trebui ascultat inclusiv de cei de la VW, ca să nu se mai plângă cum o fac acum, că maşinile electrice produse de ei nu se vând conform aşteptărilor şi sunt nevoiţi să pună fabricile pe pauză. Cumva se întâmplă că cei de la Kia, Hyundai sau Tesla nu au asemenea probleme.
Foto: VW ID.7
0
6,866
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!