(VIDEO) Honda a lansat Motocompacto, un scuter electric cu formă de valiză, pe care-l poţi pune şi-n portbagajul unei maşini

15 Septembrie 2023, 18:45
Redacţia PiataAuto.md
Unele produse sunt atât de geniale, încât sunt cu mult înaintea timpului lor şi nu prind aderenţă cu adevărat la început. Apoi timpurile se schimbă, iar ideea iniţal devine brusc mult mai relevantă, mai ales dacă mai e şi adaptată niţel între timp. Exact asta e şi noua Honda Motocompacto, un scuter electric cu vorbă de valiză, pe care-l poţi duce de toartă, dar pe care-l poţi pune şi în portbagajul unei maşini! Şi tot ce vedem acum e o readucere în actualitate a unei idei Honda de acum 42 de ani, din anul 1981, care n-a prins prea bine atunci!
E vorba de Honda Motocompo, un scuter creat cu aceeaşi idee de formă de valiză pe atunci, ca să-l poţi transporta în portbagajul unei maşini, pentru a venit din afara oraşului în oraşul în care lucrezi, să parchezi la margine şi să-ţi scoţi scuterul din portbagaj, deplasându-te prin oraş cu el, evitând ambuteiajele. Pe atunci Motocompo avea un motor pe benzină, de 49 cm cubi, care scotea 2,5 CP, cu care putea atinge o viteză maximă de 30 km/h. Întregul scuter cântărea doar 45 kg atunci, şi cu un litru de benzină puteai merge 70 km, deci consumul era de 1,4 litri/100 km!
Foto: Honda Motocompo din 1981

Pe atunci Honda pusese speranţe mari în această idee, şi ajustase chiar şi portbagajele celor mai mici modele de maşini, să aibă o podea suficient de plată şi lată, ca să încapă un Motocompo în ea! Şi scuterul tot se rabata sub forma unei valize. Dar acesta s-a produs doar timp de un pic peste 2 ani.
Acum, Honda a lansat noul Motocompacto, ca o revenire a ideii de Motocompo clasic, dar într-o epocă e mobilităţii electrice. Noul scuter are o formă de valiză şi mai suplă, pentru că e electric, iar forma de valiză i se potriveşte perfect pentru a încorpora bateria acolo, lăsând loc şi pentru rabatarea ghidonului, scaunului şi a roţilor. În formă strânsă, noul scuter pare o servietă suplă şi stilată, cu toartă.
În formă desfăşurată, e unul din cele mai stilate scutere electrice din câte există în lume, care vine cu o personalitate de design la fel de puternică, ca un iPhone în rândul telefoanelor mobile.
Propulsia e asigurată acum de un electromotor cu magnet permanent, ce pune în mişcare direct roata, fără reductor, simplificând şi mai mult construcţia. Iar tracţiunea se realizează pe roata din faţă, nu cea din spate! Motorul e integrat în interiorul roţii şi are o putere de 490W, adică 0,67 CP.
Foto: Construcţia noii Honda Motocompacto - cu roşu e marcat electromotorul, pe centru e poate vedea bateria

Viteza maximă e de 24 km/h, iar la această viteză se poate ajunge în 7 secunde. Scuterul are o autonomie de 19,3 km, iar o reîncărcare a bateriei, la o priză americană de 110V, ar dura 3,5 ore, ceea ce înseamnă că la o priză europeană de 230V timpul de încărcare s-ar reduce la mai puţin de 2 ore. Scuterul vine cu un încărcător similar celui de la un laptop, deci îl poţi lua în mână când ajungi la birou şi-l iei cu tine la etaj, lângă masa de lucru, unde-l conectezi la priză.
Noul Motocompacto este şi mult mai uşor decât străbunicul său, cântărind doar 18,7 kg! Deci, îl poţi lua ca o valiză, mai ales că o poţi purta şi pe roţi dacă vrei, ca să nu-i ţii toată greutatea în mâini. Şi greutatea maximă a călătorului pe acest scuter e prevăzută la 120 kg.
Foto: Noul scuter, pus în potbagajul unei maşini

Şi acum, partea cea mai frumoasă din toată povestea, poate, e că această nouă Honda Motocompacto, deşi arată ca un iPhone în rândul scuterelor, nu costă ca unul în rândul telefoanelor. De fapt, e mai ieftină decât majoritatea scuterelor, costând doar 995 dolari SUA! Nu ştim cum au reuşit cei de la Honda să asigure un preţ atât de bun, probabil prin simplitatea genială a construcţiei, dar e cert că avem aici un produs absolut extraordinar, cu care, în timpurile noastre, Honda are toate şansele să dea lovitura!
Vezi mai jos şi un scurt video cu noul Motocompacto, publicat de Honda.
0
6,879
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!