(VIDEO) SUV-ul electric chinezesc YangWang U8 poate pluti şi înainta pe apă, ca un vehicul amfibie

25 Septembrie 2023, 12:39
Redacţia PiataAuto.md
Când spunem că maşinile chinezeşti electrice au avansat cu paşi gigantici în ultimii doi ani, modelul YangWang U8 al celor de la BYD poate fi un exemplu elocvent al unui concept de automobil electric care încă nu există în alte părţi ale lumii. Maşina asta se vrea un concurent pentru Land Rover Defender, Mercedes G-Class, Rivian R1S şi Hummer EV în capacităţi de înaintare, dar adoptă soluţii incredibile pentru a-şi garanta înaintarea în zone izolate. Acum, odată cu lansarea oficială pe piaţă, aflăm că U8 poate fi şi un vehicul amfibie, în ciuda greutăţii sale mari!
Despre acest model chinezesc scriam încă la începutul acestui an, când se prezentaseră primele imagini şi informaţii, despre puterea lui de peste 1.100 CP, obţinută cu 4 electromotoare. Apoi, în luna mai, publicam un articol cu video de la o demonstraţie cu întoarcerea la 360 grade, pe loc, a acestui model. Fiecare electromotor propulsează o singură roată, iar asta permite direcţionarea a două roţi într-o direcţie şi celelalte două în altă direcţie, în rezultat maşina întorcându-se ca un vehicul cu şenile. Chinezii se mândresc mult cu această capacitate, iar Mercedes a anunţat deja că şi viitorul lor G-Class electric va putea face acelaşi lucru.
Acum, odată cu debutul oficial, noul Yangwang U8 şi-a dezvăluit o calitate pe care nu o are niciun alt offroader sau SUV electric produs în lume, deocamdată, şi anume calitatea de funcţiona drept vehicul amfibie, plutind deasupra apei şi înaintând doar pe baza învârtirii roţilor! SUV-ul de 5,3 metri lungime cântăreşte 3.460 kg la gol, cu o masă totală de 3.985 kg, dar în pofida greutăţii şi dimensiunilor imense, chinezii au reuşit să-i asigure flotanţa şi izolarea perfectă a tuturor componentelor vulnerabile, precum bateria, pentru ca maşină să plutească pe apă şi să nu se scurtcircuiteze pe parcurs.
Bateria maşinii e din seria Blade a celor de la BYD, fiind parte integrantă din structura de rezistenţă a caroseriei. Şi se pare că inginerii au reuşit să o izoleze perfect, întrucât plutirea pe apă presupune cufundarea maşinii până la nivelul capotei, bateria ajungând astfel sub apă, la fel ca şi toate cele 4 electromotoare de la roţi. Şi nici sistemul de răcire al bateriei nu permite pătrunderea apei prin el sau afectarea lui din cauza apei. E ceva admirabil, deci, dacă inginerii chinezi au reuşit să asigure o asemenea performanţă pentru SUV-ul lor electric!
Pe lângă asta, plutirea pe apă înseamnă că şi uşile sunt etanşate perfect, ca să nu intre apa în habitaclu, dar şi toană partea inferioară a caroseriei, inclusiv în zona suspensiei şi a planşei de bord, unde lipseşte etanşarea de obicei. Chinezii nu detaliază toate soluţiile pe care le-au aplicat, dar acest rezultat putea fi obţinut fizic doar prin etanşarea absolută cel puţin a jumătăţii inferioare a caroseriei!
Chinezii declară că acest sistem a fost conceput, totuşi, ca unul de urgenţă, pe care să-l foloseşti când nu ai altă soluţie. Ei garantează că maşina va sta pe apă şi va înainta 30 minute şi nu recomandă călătorii mai lungi, însă dacă te încadrezi în limitele de 30 minute, maşina nu va fi afectată şi când va ieşi la ţărm va putea înainta mai departe pe roţi, perfect funcţională. Totuşi, deşi producătorul chinez spune că maşina se clasifică drept un amfibiu şi e certificată la gradul de impermeabilitate, acesta recomandă ca după fiecare intrare de urgenţă la apă să se viziteze un service BYD, pentru o inspecţie.
Viteza de înaintare pe apă nu e foarte mare, de doar 1,6 noduri, sau 3 km/h. Maşina recunoaşte singură când intră la apă şi acţionează mai mult sisteme automatizat, printre care închiderea geamurilor şi deschiderea trapei, pentru a ieşi în caz de necesitate, includerea recirculării la sistemul de climatizare, ridicarea gărzi la sol la suspensie.
Şi mai e un detaliu important de spus. În timp ce BYD, deţinătorul mărcii YangWang promite şi o versiune electrică dotată cu o baterie mare, versiunea lansată acum are o baterie mai mică, de 49 kWh, pe bază de tehnologie LFP. Ea asigură doar 180 km autonomie, însă chinezii au dotat această versiune cu un motor pe benzină, de 2,0 litri turbo, în rol de generator, pentru a încărca bateria în pustietăţi. Rolul lui e anume mai mult de generator de rezervă, pentru că încărcarea bateriei până la 80% durează doar 18 minute, deci maşina e concepută tot pentru a fi folosită ca o electrică. Şi apoi, dacă energia va fi generată de motorul pe benzină, puterea de 1.100 CP nu va putea fi oferită în mod susţinut, pentru că acel motor nu generează o putere electrică atât de mare. Deci şi aici e un concept diferit de range extender, gândit mai mult tot de rezervă, cu accent principal că maşina e oricum electrică. Şi, apropo, când maşina intră la apă, motorul pe benzină e oprit automat dacă funcţionează, iar admisia lui, trasă sus pe montant, e închisă imediat.
Chinezii au publicat şi un video cu demonstraţia înaintării pe apă a maşinii lor. Vezi totul mai jos.
0
7,010
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!