(VIDEO) Lucrările de excavare la primul tunel de autostradă din România, de pe A1, au ajuns la jumătate

12 Martie 2024, 10:53
Redacţia PiataAuto.md
În luna octombrie a anului 2023, era anunţată demararea lucrărilor la primul tunel veritabil de autostradă de România, amplasat pe segmentul 4 al autostrăzii A1, între Tigveni şi Curtea de Argeş, care trebuia să străbată dealul Momaia, tunelul primind acelaşi nume. Acum aflăm că lucrările sunt în toi, iar excavarea a ajuns aproximativ la jumătate, la puţin peste 600 metri din cei 1.350 metri lungime, cât va avea tunelul.
Lucrările decurg în paralele la ambele galerii ale tunelului, numite Alina şi Daniela. Compania care execută aceste lucrări e una austriacă, Porr şi estima iniţial că străpungerea ar urma să aibă loc în primăvara anului viitor. Însă, la ritmul în care decurg acum lucrările, s-ar putea ca acest moment să se realizeze mai devreme.
Excavarea acestui tunel e una din cele mai complexe lucrări de autostradă, făcute până acum în România şi la momentul finalizării sale va însemna şi completarea autostrăzii A1, astfel încât să se poată circula pe ea neîntrerupt de la Bucureşti la Nădlac. În prezent se mai lucrează şi la porţiunea dintre Lugoj şi Deva, dar acea porţiune ar urma să fie gata înainte de porţiunea cu tunelul Momaia, prin urmare, către inaugurarea acestuia autostrada va fi deja completă.
Valoarea lucrărilor la segmentul 4 de autostradă A1 din România, care include şi costurile de excavare în stâncă a acestui tunel, sunt de 1,678 miliarde lei, echivalentul a circa 338 milioane euro.
De curând, cei de la CNAIR au inspectat lucrările la acest tunel, iar pe un canal de YouTube au fost publicate şi imagini video cu progresul actual al lucrărilor.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
2
13,061
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!