Pe unele străzi din Chişinău, marcajele rutiere noi ar deveni aproape invizibile la anumit unghi al luminii soarelui, iar unii şoferi au şi primit amenzi

24 Octombrie 2023, 10:53
Redacţia PiataAuto.md
O problemă interesantă e semnalată de mai mulţi şoferi din Chişinău, care spun că marcajele noi, aplicate pe unele străzi din Chişinău, devin aproape invizibile din cauza reflecţiei luminii solare, atunci când aceasta bate dintr-un anumit unghi. Dacă mergi în direcţia luminii solare, marcajul devine aproape de neobservat pe fundalul asfaltului, în timp ce acelaşi marcaj, văzut de şoferii care circulă în direcţie inversă, se vede cu un contrast bun şi pare nou, după cum se poate vedea şi în imaginea de mai jos, comparând ceea ce se vede dincolo de parbriz cu ceea ce se vede în oglindă.
Acest fenomen ar fi remarcat pe mai multe din străzile mari şi intens circulate, precum Alecu Russo, Kiev, Ion Creangă şi Calea Ieşilor. Iar mai mulţi şoferi scriu pe reţele sociale că au primit amenzi pentru că ar fi trecut peste marcaje pe care nu le-au desluşit corect, iar poliţiştii le-ar fi recunoscut că ştiu de problemă.
Am solicitat un comentariu de la INSP, dacă problema e cunoscută şi dacă există vreo reacţie în acest sens. Cei de acolo au menţionat că un marcaj mai slab vizibil nu e scuză pentru atenţia completă a şoferilor, prin urmare un şofer trebuie întotdeauna să se asigure de condiţiile de drum din faţa sa. Totodată, după ce le-am arătat şi lor imaginea primită la redacţie, aceştia ne-au spus că vor sesiza primăria cu privire la această problemă şi speră că autorităţile locale, care sunt responsabile de marcaje, vor interveni. INSP ne-a mai informat că are nenumărate adresări la subiecte de siguranţă rutieră la autorităţile locale.
Unul din oamenii implicaţi în aplicarea de marcaje în Chişinău şi-a exprimat public părerea că aici problema nu e în vopseaua marcajului, ci în textura asfaltului, care are mult elemente lucioase în ea şi creează un efect de reflecţie difuză a lumii, ceea ce reduce semnificativ contrastul marcajului în anumite unghiuri de incidenţă a luminii.
Aşadar, şi părerile sunt împărţite, dacă acest lucru constituie cu adevărat o problemă de siguranţă rutieră, sau dacă marcajele pot fi totuşi observate şi nu necesită o corecţie. Scrie în comentarii dacă ai sesizat o asemenea problemă şi ce părere ai despre această situaţie.
0
2,114
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!