Un belgian vrea să producă din nou Saab 900 Turbo, sub forma unei replici moderne, apropiate de original

13 Octombrie 2023, 18:42
Redacţia PiataAuto.md
Există modele clasice, care au fost atât de reuşite în design şi echilibrul ingineriei pe care-l ofereau, încât pasiunea pentru ele e de neclintit, deceniu după deceniu. Ipostazele clasice ale lui Porsche 911 sunt un asemenea exemplu, iar scandinavii au Saab 900, un model pe care l-a îndrăgit întreaga lume şi care, la timpul său, era considerat adeseori un concurent demn pentru 911.
Ei bine, Porsche 911 a inspirat multe ateliere din întreaga lume să restaureze modelele clasice, iar în ultimul deceniu cei de la Singer au ieşit în mod special în evidenţă, întrucât ei recreează practic întreaga maşină, la parametri inginereşti modern, dar păstrând şi construcţia de bază, şi întreg spiritul de design.
Foto: Aşa arată o creaţie Singer

Cei de la Singer au un talent enorm în a crea aceste maşini unde ingineria nouă nu ştirbeşte câtuşi din puţin din alura clasică. Tocmai de asta, există rânduri pentru 3-4 ani înainte la atelierul celor de la Singer, chiar dacă acesta a fost lărgit la suprafaţa unei adevărate fabrici între timp.
Foto: Aşa arată o creaţie Singer

Ei bine, un belgian care a făcut deocamdată anunţul din numele viitorului său atelier, Saabjorn, spune că va pune în producţie o versiune modernă a legendarului Saab 900, desenată în cele mai mcii detalii, producând din nou practic toate componentele maşinii, dar păstrând cu sfinţenie conceptul mecanic şi estetic al maşinii originale. Practic, vorbim de apariţia unui Singer în lumea Saab!
Belgianul a publicat şi primele imagini şi informaţii, spunând că designul noului Saab 900 renăscut a fost făcut de germanul Andreas Richter, un tânăr stabilit în Berlin, care a explorat mai multe interpretări ale modelelor clasice în ultimii ani, toate în format digital. Doar că proprietarul atelierului care vrea să renască Saab a început a transpune lucrurile în realitate şi promite primele Saab-uri construite complet până la finele anului 2024.
La bază a fost luat motorul turbo de 2,0 litri de Saab 900, şi lucrul la ingineria modernă a acestuia deja a început. Motorul va avea o construcţie mult mai durabilă, din aliaje, moderne, valve diferite, de diametru mai mare, arbori cu came cu formă uşor modificată, pistoane ranforsate, şi multe altele. Noul motor, care va păstra aceeaşi cilindree, va atinge 7.500 rpm, deci va putea urca la turaţii mai mari.
Belgianul nu anunţă cât va produce noul propulsor, dar originalul dezvolta 143 CP. Esenţialul e că maşina va rămâne uşoară, deci chiar şi 200-250 CP scoşi de noul propulsor vor fi un deliciu.
Ceea ce putem spune cu certitudine e că designul acestui Saab renăscut arată superb şi pare să fi ţintit exact în punctele necesare. Iar belgianul care vrea să lanseze acest model în producţie cu siguranţă a înţeles exact ce trebuie să păstreze în reţeta nouă, pentru a atinge coardele sufletului tuturor pasionaţilor de Saab din întreaga lume! Şi, dacă va fi făcută cu aceeaşi pasiune ca şi Singer, istoria asta are aceleaşi şanse imense de succes!
Foto: Belgianul autor al ideii de a repune în producţie Saab 900 e cel din dreapta imaginii şi-şi priveşte propriul Saab 900 Turbo clasic aici.
0
4,794
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!