(VIDEO) O Lada 2102 din primii ani de fabricare, cu doar 80 km pe odometru, a fost descoperită într-un garaj

10 Octombrie 2023, 16:27
Redacţia PiataAuto.md
Mulţi dintre cei pasionaţi de modelele clasice Lada spun că modelul 2102 era printre cele mai reuşite şi mai durabile în timp, mai ales din primii ani de fabricaţie. Tocmai un asemenea exemplar de Lada 2102, fabricat în 1973, a fost descoperit într-un garaj, având doar 80 km pe odometrul său şi fiind păstrată într-o formă suspendată, fără a avea suspensia tensionată.
Maşina a fost cumpărată în Kiev în 1973, şi a fost pusă la scurt timp într-un garaj din oraşul Irpin, Ucraina. Anume acolo a stat timp de 50 de ani. Ea a fost uşor suspendată, dar în rest nu a fost conservată în mod special, ci a beneficiat doar de condiţiile de întuneric ale garajului, ceea ce a ferit-o de la decolorarea elementelor sale de caroserie.
Se pare că şi condiţiile de umiditate au fost potrivite, întrucât maşina nu a ruginit, nici măcar toba de eşapament nefiind grav afectată.
Lubrifiantul de uzină pare să fi avut un rol esenţial în păstrarea maşinii într-o asemenea stare.
Apropo, maşina nu avea nici măcar oglinzile instalate, ştergătoarele sau plăcuţele de înmatriculare, într-o perioadă în care maşinile se livrau fără aceste elemente montate.
Totuşi, proprietarul actual i-a convins multă vreme pe cei care au păstrat maşina să, de îndată ce a descoperit-o. Acesta a spălat-o cu un compresor, cu apă, şi maşina, deşi încă n-are un luciu perfect, şi-a căpătat o stare de nou.
De fapt, după această spălare ar trebui să urmeze o inspecţie profundă şi şi o tratate a maşinii în locurile cheie, pentru că lubrifiantul de uzină care a protejat-o nu mai e activ acum, iar maşina şi-ar putea deteriora repede starea dacă nu e îngrijită corect.
Proprietarul spune că a schimbat uleiul în motor şi în punte, lichidul de răcire şi alte câteva elemente, dar şi aici ar putea să fi fost necesară întâi o inspecţie a motorului şi garniturilor de peste tot.
În fine, deocamdată maşina pare extraordinară în starea sa, în care a fost conservată timp de 50 de ani. Contează foarte mult ce tratament va primit acum, în primele zile după prima spălare, or, cele mai mici scăpări pot deteriora foarte mult o asemenea maşină.
Un youtuber a mers să o vadă şi să o exploreze în detalii. Şi maşina e extraordinară într-adevăr.
Vezi totul în video-ul de mai jos. Poţi include subtitre cu traducere automatizată în limba dorită din comenzile player-ului.
1
18,976
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!