(VIDEO) Un norvegian s-a pomenit cu bateria supraîncălzită la Honda eNy1 electrică şi arată cât e de stângaci modelul electric nipon

21 Octombrie 2023, 21:25
Redacţia PiataAuto.md
În primăvara acestui an, Honda a dezvăluit primul său SUV electric, destinaţi în special Europei, cu un nume bizar şi cu o transcriere dificilă — e:Ny1 — cu ideea că se va citi drept „anyone”. Spuneam încă din prima ştire a acestei lansări că SUV-ul e unul conservator şi absolut mediocru ca maşină electrică, iar Honda s-a zgârcit în a face un model electric cu adevărat inovator şi notabil, preferând să ia un oarecare SUV al său convenţional şi să-l transforme la propulsie electrică, fără niciun parametru surprinzător. Ei bine, acum acele presupuneri ale noastre s-au confirmat în mâinile unui youtuber norvegian, care a vrut să parcurgă 1.000 km cu ea fără pauze, decât la prize de încărcare.
Maşina poate avea doar un electromotor, pe puntea faţă, de 150 kW sau 204 CP, având şi o baterie de 68,8 kWh capacitate totală şi 61,9 kWh capacitate netă. Cu această energie, ea promitea 412 km autonomie în ciclu WLTP, iar bateria promitea posibilitatea de a încărca fast charge la 150 kW. Interfaţa din interior, până şi butoanele de pe uşi păreau toate de pe nişte SUV-uri banale de acum 5-10 ani.
Primele stângăcii s-au făcut văzute imediat la această Honda electrică în experienţa de mai jos. Maşina nu arată cu ce putere încarcă la priză, doar procentele bateriei şi timpul rămas. Harta maşinii e destul de rudimentară, cu un cerc afişat drept rază unde poţi ajunge cu autonomia din baterii. Portul de încărcare e pus în faţă, fapt ce care cei din Norvegia îl acuză imediat ca fiind negândit, din cauza zăpezii care se depune iarna pe grila frontală, iar să pui o priză acolo nu e tocmai o idee bună.
Primul segment a fost de doar 219 km, maşina ajungând cu doar 4% baterie rămasă, după doar 219 km parcurşi. Să faci în anul 2023 un SUV care are o autonomie în lumea reală de doar 200 km şi un pic, e o ruşine, în esenţă. Maşina a indicat şi un consum uriaş de 25,8 kWh/100 km.
Încărcarea durează ceva timp, la această baterie a sa, iar climatizarea nu pare să încălzească maşina în regim de aşteptare la staţie. La următoarea încărcare maşina a mai dat o eroare la încărcare, iar puterea realistă oscila între 58 şi 75 kW. Deci promisiunea de 150 kW fast charge nici măcar nu e valabilă în viaţa reală, or, 75 kW putere fast charge, pentru anul 2023, e pur şi simplu ruşinos. Şi mai bizar e că după ceva tip de încărcare, de la a 3-a încărcare, bateria îşi cobora puterea la 24 kW, ceea ce e un simptom ce poate indica supraîncălzire.
Iar problema s-a repetat şi la următoarele staţii, supraîncălzirea devenind evidentă, exact ca-n cazul maşinilor chineze, precum BYD-ul cu aceleaşi probleme.
Consumul mediu final a fost mare pentru un asemenea SUV, la 26,7 kWh/100 km, iar ca să se parcurgă cei 1.000 km a fost nevoie de 12 ore şi 20 minute, plasându-se la coada clasamentului. Iar asta arată încă o dată de ce producătorii japonezi au pierdut teren în faţa concurenţei chineze sau americane la maşini electrice. Le-a luat atât de mult să se decidă să lanseze un model electric, primul model urban Honda e părea să fie pe calea cea bună, apoi a venit acest SUV cu parametri care ar fi fost buni acum vreo 5-6 ani poate, dar nu în anul 2023. E răsuflat tehnologic la toate capitolele, şi la soft, şi la configuraţie şi arhitectură, şi la baterie, şi la gestiunea ei. Şi e păcat, pentru că e o Honda, o marcă ce ştia şi mai ştie să facă lucruri superbe în alte direcţii!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
2,502
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!