(VIDEO) Volvo a pus în operare un camion minier electric, fără cabină, care-şi face munca singur şi se încarcă în doar 3 minute

4 Octombrie 2023, 13:23
Redacţia PiataAuto.md
De obicei, când vorbim despre camioane miniere, ne imaginăm camioane uriaşe, o singură roată a cărora e cât statura unui om. S-au produs şi în România cândva asemenea camioane, DAC 120 DE viind vârful atins în acea perioadă de industria românească. Acel camion era propulsat de motoare electrice, ele fiind alimentate de la un generator diesel în ceea ce numim transmisie diesel-electrică de obicei. Avea o benă uriaşă, iar în cabină se urca pe scară. Volvo, însă, spune că timpul camioanelor miniere mari a cam trecut şi cheia e în dimensiuni mai mici, cu camioane care să nu mai aibă nici măcar cabină şi să muncească singure.
Foto: Aşa arăta un camion minier DAC 120 DE, cu capacitate de încărcare de 120 tone

Cei de la Volvo au această idee de a revoluţiona camioanele miniere prin însăşi dimensiunea şi formatul lor încă din 2015. Inginerii au tot lucrat la ea, modelând-o şi modernizând-o, până când au ajuns la ceea ce avem azi, arătat public în formă de design în 2020, apoi cu mai multă inginerie la începutul acestui an şi pus acum în operare în minele din Germania întâi, după care noile camioane vor ajunge şi în alte părţi ale lumii. Noul camion are numele de TA15, iar cifra 15 vine de la sarcina sa utilă pe care o poate transporta.
Camionul nu are cabină, aşa că poate fi un pic dificil la prima vedere să realizăm care e faţa şi spate. Însă adevărul e că-i lipseşte cabina pentru că nu are nevoie de ea. Camionul se conduce autonom, parte a unui sistem tehnologizat numit TARA.
Astfel, camionul are propulsie electrică şi baterii la bord, fără vreun motor diesel. Două electromotoare propulsează ambele punţi, iar camionul facă deplasările uzuale pe teritoriul carierelor sau minelor, încărcând sau descărcând bena, care, apropo, e basculantă.
Foto: Construcţia camionului electric autonom

Capacitatea de 15 tone e redusă intenţionat, pentru ca acest camion să atingă un raport ideal de greutate proprie şi sarcină utilă, una record, de altfel, de 2:1, adică el transportă de 2 ori mai mult decât cântăreşte.
Asta l-a făcut şi mai accesibil în cost de producţie, şi a dictat şi necesitatea unei baterii mai mici. Bateria, apropo, e încărcată în doar 3 minute, la putere mare, într-o staţie automatizată de pe teritoriul minei. Camionul intră singur acolo şi peste 3 minute iese cu ea încărcată! Suedezii nu anunţă puterea de încărcare sau capacitatea bateriei, dar timpul de 3 minute pe încărcare e absolut impresionant.
Foto: Încărcarea are loc printr-o conexiune ce aminteşte de un pantograf

Camionul are tot soiul de senzori, radare, poziţionare GPS şi toate camioanele de acest fel care operează într-o mină sunt afişate pe un ecran de control, comenzile pentru ele putând fi ajustate. Se poate chiar interveni de la distanţă în manevrarea lor, dacă apare vreo situaţie neprevăzută. Însă, în mare parte acestea muncesc singure, neavând nevoie de nicio intervenţie.
Volvo spune că în folosirea unui asemenea camion minier electric mai mic există avantaje enorme, cum ar fi dependenţa mai mică de utilajele uriaşe. Acolo, dacă se strică un utilaj din 2, câte deţine de obicei mina, ai 50% din activitate blocată, şi nu poţi creşte producţia decât cu paşi de 50% dacă ai cerere mai mare. Cu aceste camioane mici de 15 tone, poţi adăuga sau înlătura din operare oricâte vrei tu, iar dacă unul are nevoie de mentenanţă, altele 7, 9 sau oricâte ai, rămân să muncească. Şi, desigur, propulsia pur electrică elimină emisiile, iar tehnologia autonomă le face pe aceste camioane capabile să muncească în 3 ture, 24 ore din 24, fără a obosi. Iar pauzele de masă durează doar câte 3 minute fiecare, pentru încărcare.
Vezi mai jos cum arată şi cum operează acest camion electric autonom fără benă al celor de la Volvo. Aşa cum spuneam, acum acesta va opera în Germania, în regim de test, iar ulterior suedezii planifică să vândă camioanele sub formă de servicii companiilor miniere, în care acele mine achită o taxă lunară per camion furnizat în operare de Volvo.
0
12,481
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!