Au început lucrările la podul de la Sagaidacul Nou, la 30 de ani după sistarea lor, pe traseul care trebuia să fie prima autostradă a Moldovei

23 Noiembrie 2023, 09:46
Redacţia PiataAuto.md
În lucrările de drumuri se mai întâmplă uneori întârzieri sau chiar sistări ale lucrărilor, dar probabil nicio sistare nu durează tocmai 30 de ani. În Moldova, însă, lucrările de construcţie a podului de la Sagaidacul Nou, de pe actualul traseul M3, au fost sistate în 1993, iar de atunci până azi s-au schimbat nenumărate guverne şi structuri de administrare a drumurilor, dar nimeni n-a putut să finalizeze podul şi o porţiune de câţiva kilometri din ceea ce trebuia să devină prima autostradă a Moldovei.
Vorbim, desigur, de traseul actual M3, cel care e construit în regim de două benzi pe sens, cu sensuri separate şi cu joncţiuni denivelate până la Porumbrei, apoi lucrările fuseseră oprite brusc, până când acum câţiva ani traseul nu a fost construit mai departe până la Cimişlia, iar acum are loc şi configurarea finală a noului traseul M3 complet, dintre Chişinău şi Giurgiuleşti, care trebuie să traverseze doar 5 localităţi pe întreaga sa distanţă, pe toate celelalte ocolindu-le.
Podul de la Sagaidacul Nou era una din cele mai anevoioase construcţii, aici circulându-se de 30 de ani pe cealaltă parte a podului, destinată sensului opus. Acum podul, care are 42,15 metri lungime, a intrat în lucrări ample de fortificare a elementelor structurale existente, de montare a celor care mai lipsesc din proiectul final şi de amplasare a elementelor de structură superioară şi carosabil.
Costul lucrărilor la acest pod e de 54 milioane de lei, deci echivalentul a circa 2,8 milioane de euro. Bugetul e acoperit din fondul rutier, în care contribuie toţi şoferii prin taxa anuală de drum.
0
7,356
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!