China a devenit producătorul dominant de panouri fotovoltaice şi componente pentru acestea, cu o cotă de piaţă record, deşi producţia a crescut şi în SUA şi Europa

12 Noiembrie 2023, 13:28
Redacţia PiataAuto.md
Acum câţiva ani, SUA a adoptat renumitul document de reducere a inflaţiei, care prevedea susţinerea producţiei locale de baterii şi tehnologii inovatoare, pentru a localiza mai mult producţia în interiorul ţării şi a reduce dependenţa de componente critice din China. Şi în Europa au fost stimulate fabrici care să producă local asemenea tehnologii, iar asta a dus la o creştere substanţială în mai multe domenii-cheie, printre care şi panourile fotovoltaice. Paradoxul, însă, e că pe acest fundal, China a investit 130 miliarde de dolari doar în producţia de panouri solare şi doar în 2023, iar acum cota de piaţă la nivel global în întreg lanţul de furnizare pentru producţia panourilor a ajuns la 80% pentru China, arată un studiu al Wood Mackenzie.
Când spunem lanţul de componente furnizate, avem în vedere şi toate materialele necesare pentru producţia finală a panourilor — precum polisiliconul, plăcile semiconductoare, celulele şi modulele. Adeseori, chiar dacă producţia finală a panourilor fotovoltaice are loc în altă ţară, majoritatea acestor componente sunt cumpărate oricum în China.
În imaginea de mai jos se poate vedea cum a evoluat producţia de panouri în China, faţă de SUA, Europa şi India, sau restul Asiei de Sud-Est.
Panourile fotovoltaice produse în China sunt în continuare cu 50% mai ieftine decât cele produse în Europa şi cu 65% mai ieftine decât cele fabricate în SUA, totodată unele dintre ele vin cu tehnologii în avans faţă de cele din alte regiuni ale lumii, mai arată studiul.
Totuşi, autorii studiului spun că există primele semne de supraproducţie a panourilor în China, fapt care ar putea să destabilizeze această industrie pe interior. Însă, dacă luăm în considerare sprijinul uriaş guvernamental din China pentru aceste industrii noi, atunci aceste perturbaţii ar putea fi atenuate uşor.
Cert e că, dacă SUA şi Europa vor să câştige cotă mai mare de piaţă totală a panourilor fotovoltaice, nu e suficient doar să fabrice produsul final, ci şi mai ales polisiliconul şi plăcile semiconductoare, care sunt cele mai scumpe componente dintr-un panou solari.
0
3,104
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!