(VIDEO) Inginerii Hyundai şi Kia au creat Uni Wheel, o tehnologie care vrea să reinventeze roţile maşinilor electrice

30 Noiembrie 2023, 15:14
Redacţia PiataAuto.md
Coreenii de la Hyundai şi Kia sunt deja printre cei mai avansaţi în tehnologia folosită de maşinile lor electrice. Modelele lor folosesc în mare parte arhitecturi moderne de 800 volţi, au printre cele mai mari puteri de încărcare, folosesc platforme dedicate doar pentru ele, sunt eficiente în consum mai au şi un design care le garantează cererea mare. Acum, însă, inginerii Hyundai şi Kia au prezentat o inovaţie care vine să reinventeze la propriu roţile maşinilor electrice.
Noua invenţie are numele de Uni Wheel şi esenţa sa e de crea un mecanism de roţi dinţate mici, dar multe la număr şi amplasat pe tije ce-şi pot schimba unghiul şi poziţia. Acest mecanism ar fi integrat în interiorul centrului roţii şi ar juca rolul unui reductor, folosit de obicei pentru a reduce turaţiile electromotorului spre roţi.
Având reductorul integrat în roţi, fiecare roată poate avea un electromotor mai mic, poziţionat foarte aproape de ea. Axul electromotorului ar rămâne fix, conectându-se cu roata. Însă acel punct de conexiune cu roata ar fi flexibil, inclusiv atunci când roata ar oscila de sus în jos, în denivelări, spre exemplu.
Inginerii coreeni spun că în mod normal, planetarele obişnuite care transmit cuplul spre roţi au pierdere de transmisie atunci când roata oscilează. Invenţia lor ar permite ca transmiterea cuplului să aibă loc printr-o poziţie fixă a axului, cu un randament neschimbat, iar flexibilitatea mecanismului intern cu rol de reductor, din roată, nu schimbă randamentul de transmisie. Aceştia au testat mecanismul cu o cursă a roţii de 15 cm, şi randamentul de transmisie a rămas practic neschimbat.
Marele beneficiu adus de noua tehnologie este că eliberează un spaţiu enorm în zona subcadrelor faţă şi spate. Electromotoarele for fi mai mici, pentru că sunt 3 la număr, axul de transmisie către roţi e mai mic şi mai scurt, iar zona centrală a fiecărui ax rămâne liberă. Apropo, mecanismul a fost testat la un cuplu de până la 1.200 Nm pe fiecare roată şi a rezistat.
În spaţiul eliberat se pot monta baterii suplimentare, de exemplu, pentru o autonomie mai mare. Sau acel spaţiu poate fi folosit pentru un habitaclu mai mare al maşinii.
Inginerii coreeni au creat şi un video cu vizualizări detaliate a mecanismului lor şi cum va funcţiona el. Din acest video, dar şi din informaţiile prezentate, lipseşte un lucru esenţial — cum asigură mecanismul transmiterea la virarea roţilor faţă. Electromotorul şi axul rămân fixe, iar acel punct de conexiune cu mecanismul intern nu pare să aibă vreo articulaţie care ar permite flexibilitatea la virare. Pe partea roţii, e prevăzut un spaţiu liber pentru oscilările pe verticală a roţii, însă nu e vizibilă nici o zonă de articulare pentru virare. De asemenea, din vizualizările de acum spaţiul prevăzut pentru oscilările pe verticală a roţilor pare să fie deschis, ceea ce ar însemna că praful, apa şi noroiul ar putea pătrunde acolo. În planetarele actuale există lubrifiant, acoperit de un burduf, pentru a nu permite pătrunderea prafului şi altor elemente. În noua invenţie a inginerilor coreeni deocamdată nu sunt menţionate aceste lucruri. Totuşi, în video există două versiuni de vizualizare, dacă privim atent, una fiind cu un ax rigid de la motor spre mecanismul în interiorul roţii, iar alta cu acel ax având o planetară flexibilă. Ea nu e menţionată pentru că teoretic reduce o mare parte din beneficiile evitării pierderilor de transmisie, menţionate mai sus, însă cel mai probabil în practică se va regăsi, dacă inginerii nu vor inventa o altă articulaţie, eventual în punctul de conexiune al axului cu mecanismul roţii, care ar fi mult mai logică.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
2
51,831
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!