(VIDEO) O echipă de ingineri din Canada a creat şi testat primul motor electric cu reacţie pentru avioane electrice
13 Noiembrie 2023, 18:51 Redacţia PiataAuto.md
În lume există mai multe echipe de ingineri şi companii care dezvoltă avioane electrice, majoritatea dintre ele de dimensiuni mici din cauza limitărilor pe care le dă greutatea bateriilor. Dar toate aceste motoare pentru avioane electrice au un element în comun — ele folosesc electromotoare conectate la elice, nu motoare cu reacţie, pentru că însăşi ideea unui motor cu reacţie presupunere arderea de gaze şi expulzarea acestora, care contribuie esenţial la forţa de propulsie. Acum, însă, o echipă de ingineri din Canada a creat şi testat primul motor care pretinde a fi unul electric cu reacţie. E vorba de inginerii companiei canadiene Duxon, iar motorul are numele de eJet.
Echipa care a creat acest propulsor îl numeşte drept motor cu reacţie, deşi nu există combustibil care să ardă în interior. Forma motorului şi a palelor sale e foarte similară însă, iar acesta ar fi integrat într-un hub similar cu motoarele cu reacţie, atunci când va fi montat pe un avion.
La drept vorbind, însă, avem o turbină mecanică mare, cu centrul mult mai mic decât la unul cu combustie, pentru că acel centru are rol doar de susţinere. Pe circumferinţa exterioară, sunt prezente elementele specifice ale unui electromotor — rotorul şi statorul. Rotorul e format pe acea circumferinţă exterioară, aproape de pereţii hub-ului, iar statorul e amplasat chiar pe pereţii interiori ai hub-ului. Astfel, această construcţie de pe circumferinţa exterioară devine efectiv un electromotor cu magnet permanent, care are părţile de interacţiune magnetică pe margini, iar elementul de propulsie mecanică prin turbină — pe mijloc.
Foto: Circumferinţa exterioară a motorului, cu elementele funcţionale de electromotor
Toată forţa de propulsie, însă, vine de la curenţii de aer propulsaţi mecanic prin palele turbinei. Motorul are avantajul unei suprafeţe mai mari de lucru, datorită axului central mai mic, dar, spre deosebire de motoarele cu reacţie obişnuite, nu va exista şi o forţă adiţională dată de expulzarea gazelor arse, pentru că aceste gaze lipsesc aici. Deci şi forţa de propulsie ar putea fi mai mică, sau ar necesita mai mult efort pentru a compensa această lipsă de gaze expulzate.
Inginerii care au creat acest motor spun, însă, spun că noul motor indică o densitate imensă de putere faţă de dimensiunea sa, însă nu anunţă şi vreun parametru mai detaliat. Spun că au ţintit să asigure aceeaşi forţă de propulsie ca şi un motor cu reacţie convenţional cu dimensiuni similare. Rămân, însă, multe întrebări fără răspunsuri, precum cea dacă un asemenea motor electric de avion nu va consuma mai mult decât unul cu elice şi dacă va putea fi susţinut de un set de baterii mai mare.
Inginerii canadieni au produs de curând un prim motor scalat mai mic, testându-l în Canada. Testul a trecut cu bine, aparent, deşi nu sunt anunţate deocamdată cifrele mai exact. Totodată, aceştia vorbesc în termeni optimişti despre acest motor, anunţând că există deja companii producătoare de avioane, care-l aşteaptă. Ba chiar există şi un acord încheiat cu compania Dymond Aerospace, pentru furnizarea primelor 200 de motoare electrice eJet, care vor fi produse în serie. Aceştia au şi scurs forţa aşteptată pentru noul motor electric, declarând că estimează că acesta va avea aproximativ 35,6 kN de forţă şi va putea avea parametri similari motoarelor actuale de pe modele de avioane precum Bombardier CRJ100.
Vezi în video-ul de mai jos testul făcut cu primul motor eJet la scară mai mică.