(VIDEO) Care e diferenţa între preîncălzirea bateriei la o Tesla înainte de a încărca şi lipsa preîncălzirii, în condiţii de iarnă din Suedia
11 Decembrie 2023, 13:08 Redacţia PiataAuto.md
Unul din sistemele cu care inginerii Tesla se mândresc la maşinile lor e că atunci când introduci în sistemul de navigare un supercharger drept destinaţia următoare, maşina activează automat preîncălzirea bateriei în condiţii de iarnă, cam cu 15-20 minute înainte de a ajunge la acele staţii de încărcare, astfel încât bateria maşinii să aibă temperatura ideală pentru a face uz maxim de încărcarea rapidă când ajunge acolo. Există şi alte maşini care pot opera manual anumite părţi ale acestei idei, dar la Tesla nu trebuie să faci nimic altceva decât să confirmi în navigaţie destinaţia şi ea va avea grijă singură de baterie. Proprietarul unei Tesla din Suedia a făcut un experiment pentru a arăta care e diferenţa reală, în condiţii de iarnă, între preîncălzirea bateriei şi lipsa ei.
Acesta deţine o Tesla Model Y Performance, iar experimentul său constă în două vizite la acelaşi Supercharger, la o săptămână distanţă, dar în aceleaşi condiţii de temperaturi de iarnă de afară, cu aceeaşi maşină şi acelaşi traseu folosit pentru a ajunge la Supercharger. În prima vizită, el a lăsat maşina să facă preîncălzirea bateriei în mod automatizat, în timp ce la a doua vizită a deconectat această funcţie pentru a ajunge cu bateria relativ rece. N-a vrut să stea cu bateria rece lângă priză pentru a face experimentul, pentru că n-ar fi fost realist. Însă şi traseul său până la supercharger are 40 minute, prin urmare mai atenuează din diferenţe, întrucât bateria ajunge la o temperatură oarecum funcţională. Însă chiar şi aşa, diferenţa a fost notabilă.
În ambele cazuri a încărcat de la 10 la 80% şi a înregistrat puterea de încărcare în evoluţie, pentru a crea grafice şi a le putea încărca.
Cu bateria preîncălzită, maşina a ajuns în secunde numărate la o putere de încărcare de peste 230 kW. Sigur, această putere imensă a continuat să scadă gradual pe măsură ce bateria era tot mai încărcată, dar ea rămas mare pe o mare durată a încărcării. Puterea maximă a atinsă a încărcării cu precondiţionare a fost de 238 kW, iar durata de încărcare de la 10 la 80% a fost de 32 minute şi 45 secunde.
A doua încărcare, realizat fără preîncălzirea bateriei, a avut de asemenea o putere decentă, datorită faptului că maşina a condus 40 minute până acolo, însă oricum n-a atins putere de 230 kW, cum s-a întâmplat în primul caz. Puterea maximă a fost de 135 kW, iar durata de încărcare a fost de 42 minute şi 15 secunde, deci 9 minute şi 30 secunde mai lent.
Mai jos poate fi văzut şi un grafic comparativ cu puterea de încărcare în ambele cazuri, în evoluţie de la 10 la 80%. După 55%, când maşina avea deja circa 20 minute de conectare la priză, diferenţa n-a mai fost atât de mare. Însă în primele vreo 45% de încărcare a bateriei, diferenţa a fost foarte mare.
Datorită faptului că puterea a fost mare în ambele cazuri, aproape 10 minute economisite pot părea o diferenţă nu tocmai mare, dar la temperaturi şi mai reci, sau la distanţe mai mici conduse până la supercharger, această diferenţă ar fi mult mai mare. Oricum, comparaţia arată elocvent că acest sistem de precondiţionare a bateriei are o contribuţie foarte mare la viteza de încărcare, dar şi la sănătatea pe termen lung a bateriei.