(VIDEO) Cât consumă şi ce autonomie reală are un camion Volvo FH Electric în condiţii de iarnă în Norvegia, cu instalaţie frigorifică diesel a remorcii

20 Decembrie 2023, 16:02
Redacţia PiataAuto.md
Camioanele electrice sunt lansate în număr tot mai mare de toţi producătorii notorii, iar cifrele lor de vânzări cresc, deşi raportate la numărul total încă sunt mult mai modeste decât la autoturisme. Experienţele de viaţă reală sunt foarte diverse, însă, de la cele pozitive până la cele care denotă că există încă multe variaţii şi provocări de viaţă reală, iar aici ne putem aminti de istoria unei companii elveţiene care a făcut o călătorie de 3.000 km dus-întors cu un Volvo FH Electric spre Spania la începutul anului, iar şoferul povestea toate dificultăţile, având în mediu cât o oprire la priză la fiecare 150 km, faţă de autonomia de 300 km promisă de acest model. Ei bine, acum un youtuber din Norvegia a avut ocazia să fie alături de un şofer de camion electric de acelaşi model, Volvo FH Electric, arătând experienţa cotidiană de condus, cu cifre de consum şi autonomie în condiţii de iarnă în Norvegia.
Camionul vizat e unul cu remorcă frigorifică şi paradoxal, dar instalaţia frigorifică a remorcii e una diesel, nu electrică, deşi există deja camioane care pot alimenta asemenea utilaje suplimentare din bateria de bază a camionului. Probabil s-a optat pentru o asemenea variantă pentru că în caz contrar instalaţia ar lua prea multă energie din baterie şi ar reduce prea mult din autonomia camionului.
Cifra de consum indicată la început, drept medie pe cele 30 minute anterioare de condus, e de 186,7 kWh/100 km, o cifră peste media estimată, dar o putem pune pe seama condiţiilor de iarnă. Totuşi, dacă ne gândim că bateria are 540 kWh capacitate în total, atunci autonomia reală ar fi de aproximativ 250-285 km, cu condiţia de a merge până la zero. Camionul mai arăta o masă totală efectivă de 32,3 tone.
Şoferii acestei companii sunt calificaţi după scorul eco, cât de eficient conduc, iar asta îl face pe şoferul din video-ul de mai jos să reducă treptat viteza în urcări până la 51 km/h, chiar şi în interiorul unui tunel.
Totuşi, şoferul se declară mulţumit de camion, spunând că e cel mai bun, mai silenţios şi mai plăcut din tot ce a condus în cariera sa de 29 ani.
Cifra de consum la primul segment de drum a rămas aproape neschimbată, crescând niţel spre 189,2 kWh/100 km. Pe timpul descărcării, cât camionul a staţionat afară în condiţii de -5 grade Celsius, s-au mai consumat circa 8 kWh din baterie, timp de 1 oră şi jumătate, doar staţionând, deşi aparent nu există utilaje consumatoare de energie.
A urmat o revenire la centrul logistic cu remorca goală şi un consum uşor mai mic, dar nu semnificativ. Astfel, calculele cu energia consumată, reîncărcată şi cu capacitatea netă a bateriei, arată că în asemenea condiţii de iarnă din Norvegia un camion Volvo FH Electric va avea o autonomie nu de 300 km, ci de 188 km în regim încărcat şi 249 km cu remorca goală. Deci, e clar de ce instalaţia frigorifică e una diesel, or, la 188 km autonomie cu remorca plină, dacă şi răcirea remorcii ar mai lua din energie, atunci s-ar ajunge la 130-140 km autonomie totală şi vreo 100 km de autonomie relativ confortabilă.
Reîncărcarea bateriei, chiar şi de la un nivel de 53%, se poate face cu o putere de 230 kW, ceea ce e relativ bine.
Partea bună e că Volvo a început a bune baterii noi pe modelele sale de camioane electrice, mai dense energetic şi mai performante, aşa că suntem siguri că în următoarele luni va veni şi rândul lui FH Electric să aibă o baterie mai capabilă, care să-i îmbunătăţească aceşti parametri. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
6,822
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!