(VIDEO) Chinezii de la Zeekr au creat o nouă baterie indestructibilă, care poate fi încărcată în 15 minute cu energie pentru 500 km şi rezistă la -45 grade Celsius

15 Decembrie 2023, 16:24
Redacţia PiataAuto.md
Producătorul chinez Zeekr a anunţat crearea unei noi baterii LFP pentru maşinile sale electrice, care are abilitatea de a accepta o putere de încărcare excepţional de mare, ceea ce-i permite ca în doar 15 minute să stocheze suficientă energie pentru ca modelul electric pe care e instalată să poată parcurge 500 km! Primul model care va primi noua baterie e Zeekr 007, model care a fost dezvăluit acum o lună, iar bateria, datorită culorii sale aurii, a fost numită Golden Battery.
Noua baterie chinezească e una pe bază de litiu-fier-fosfat, iar în ultima jumătate de an tehnologia LFP a cunoscut evoluţii extraordinare la densitatea energetică, la puterile acceptate şi la rezilienţa la numărul de cicluri şi durată de viaţă, tocmai de asta a început a fi aleasă de tot mai multe modele electrice.
Foto: Zeekr 007, primul model care va folosi noua baterie

Bateria nouă a celor de la Zeekr operează în sistem de 800 volţi şi a fost dezvoltată pe intern de inginerii Zeekr. Aceştia au reconfigurat construcţia carcasei de baterii şi a modulelor, astfel încât 83,7% din tot volumul carcasei e utilizat cu module de baterii care stochează electricitate, în timp ce media bateriilor LFP moderne e pe la 62-66%! Iar asta face din ea bateria LFP cu cea mai mare densitate energetică, spun chinezii.
Încărcarea unei cantităţi de energie suficientă pentru 500 km în doar 15 minute se explică printr-o putere excepţional de mare de încărcare, pe care o acceptă bateria — de 500 kW! Astfel, bateriei îi ia doar 15 minute să încarce de la 10 la 80%. Inginerii Zeekr spun că la o temperatură de -10 grade Celsius, puterea de încărcare va scădea cu doar 25%, deci va rămâne pe la 375 kW, iar durata de încărcare va creşte cu aproape 4 minute.
Foto: Noua baterie, testată la -45 grade Celsius

Mai mult ca atât, noua baterie rezistă practic cu aceleaşi performanţe la temperaturi de până la -45 grade Celsius. Testele inginerilor au mers şi mai departe — bateria a fost pusă în flăcări de 1.000 grade Celsius, după care a fost scoasă şi instalată înapoi pe maşină şi ea a funcţionat. Bateria a mai fost tractată 3 km prin noroi şi praf, şi a mai stat şi sub apă timp de 24 ore!
Foto: Anduranţa bateriei, testată în flăcări de 1.000 grade Celsius

Testele de anduranţă au continuat cu un utilaj greu care trece peste baterie, dar şi cu o aruncare de la înălţime a acesteia!
Totul pentru ca la final inginerii chinezi de la Zeekr să poată spune că au creat o baterie indestructibilă, cu o viteză de încărcare excepţională!
Vezi în video-ul de mai jos şi cum au arătat aceste teste de anduranţă în dezvoltarea bateriei.
1
34,595
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!