(VIDEO) Inginerii Hyundai au dezvoltat anvelopele de iarnă cu lanţuri de zăpadă retractabile la apăsarea unui buton

11 Decembrie 2023, 17:37
Redacţia PiataAuto.md
Lanţurile de zăpadă sunt o soluţie foarte eficientă, iar uneori chiar obligatorie pe anumite porţiuni de drum cu ninsori abundente. Însă montarea lor pe anvelope e una consumatoare de timp şi mulţi şoferi nu au experienţa necesară pentru a o face corect şi rapid. Ca să ne scutească pe toţi de dificultatea de montare, dar să păstreze toate beneficiile lanţurilor de zăpadă, inginerii Hyundai au creat tehnologia anvelopelor de iarnă cu lanţuri retractabile.
Tehnologia presupune integrarea unor arcuri speciale, care pornesc din centrul roţii, trec prin spiţele jantei, apoi înconjoară anvelopa pe partea ei rulantă şi ajung în cealaltă parte de verso a roţii, unde sfârşesc în zona jantei. La o jantă de tipul celei prezentate în imaginile inginerilor, ar exista şase asemenea arcuri, distribuite pe circumferinţa roţii, asociate celor şase spiţe.
În regim normal de condus, acele arcuri, realizate dintr-un aliaj nou, cu capacitatea de a fi flexibil şi de a memora formele, ar fi retrase în interiorul unui mici şanţuri transversale în anvelope.
Atunci când şoferul îşi doreşte să le activeze, apasă un buton pe ecranul sistemului multimedia, care include electricitate spre aceste arcuri realizate din aliaj cu memorie. Caracteristice acestui aliaj îl face ca atunci când acesta primeşte căldură sau electricitate convertită în căldură, aliajul care e flexibil când e rece revine la forma sa „memorată”, implicită.
Astfel, în momentul când e activat şi primeşte electricitate, aliajul devine mai convex în forma sa din jurul anvelopei şi iese astfel din şanţul în care e ascuns, asigurând contactul acestuia cu partea carosabilă, exact ca lanţurile de zăpadă.
Astfel, şoferii pot activa lanţurile exact când e nevoie, printr-o simplă apăsare de buton, şi doar pentru porţiunile de drum unde acest lucru e cu adevărat necesar.
Inginerii mai spun că prezenţa acestei tehnologii în anvelope va indica şi mai clar momentul când o anvelopă devine uzată şi ajunge la profilul său minim, întrucât aceste lanţuri nu vor mai fi ascunse în şanţuri, iar astfel şoferii nu vor mai înainta cu anvelope uzate.
Coreenii au prezentat şi un scurt video cu modul în care funcţionează tehnologia lor, video pe care-l includem mai jos.
0
12,043
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!