(VIDEO) Producătorul de electronice Allview din România a lansat CityZEN, o maşină electrică mică, fabricată în China

13 Decembrie 2023, 10:51
Redacţia PiataAuto.md
Dacă în ultimul timp am menţionat despre maşini electrice lansate de producători mari de telefoane mobile şi electronice, precum Huawei sau Xaomi, iată că şi producătorul de eletronice Allview din România a lansat acum primul său automobil electric, Allview CityZEN. Noua maşină electrică e una ultra-compactă din clasa B1, putând fi condusă de la 16 ani. Compania Allview, cu sediul în Braşov, anunţă şi preţurile de pornire pentru noul model, care sunt mai mici decât la Dacia Spring şi de cifrează de la 15.980 euro inclusiv TVA.
Noua maşină electrică e şi mult mai modestă în dimensiuni, segment şi parametri tehnici faţă de Dacia Spring, însă. Allview CityZEN are 3,06 metri lungime, 1,48 metri lăţime şi 1,59 metri înălţime, fiind una din acele maşini care au înălţimea mai mare decât lăţimea. Are doar două locuri la interior, însă, iar greutatea proprie e de 795 kg, deci nu se încadrează în acelaşi segment de cvadricicluri electrice ca şi Citroen Ami sau Fiat Topolino.
Maşina are un electromotor cu o putere nominală de 13 kW şi o putere maximă de 20 kW, dar datele tehnice anunţate de compania românească la acest capitol par imprecise, întrucât conţin erori la transformarea din kW în cai-putere. Bateria maşinii are doar 13,7 kWh capacitate netă şi e una de tip LiFePO4, dar maşinuţa ar trebui să consume doar 8 kWh/100 km. Prin urmare, compania românească promite o autonomie urbană de 170 km. Maşina e preponderent urbană, întrucât şi viteza maximă e limitată la 90 km/h.
Viteza de încărcare a bateriei, însă, e una din cele mai lente din câte se poate imagina. Chiar dacă are 13,7 kWh capacitate, ea are nevoie de 8 ore pentru a se încărca, deci o putere medie de 1,7 kW! Un fier de călcat trage o putere mai mare dintr-o priză obişnuită!
Maşina va fi fabricată în China, de un producător chinez, după specificările Allview, la fel cum se întâmplă şi cu electronicele Allview. În acest caz, însă, toată maşina e o clonă a unui model chinezesc, numit BAW Yuanbao, lansat în 2021. Compania din Braşov, însă, spune că modelul a fost adaptat pentru România şi a primit un airbag pentru şofer, ca să devină mai sigur. De asemenea, sistemul multimedia a fost reprogramat complet la centrul său de dezvoltare din Braşov şi are o interfaţă mult mai modernă şi mai adaptată preferinţelor europene.
Compania românească ţinteşte să vândă aceste maşini cu un preţ final mai mic, de doar 7.990 euro, datorită programului Rabla Plus. Ținta de vânzări, însă, nu pare prea mare, fiind de doar 100 de unităţi pentru anul 2024.
Vezi mai jos şi un video publicat de Allview.
0
3,331
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!