Cel mai mare parc fotovoltaic cu centrală de baterii alăturată din SUA a fost conectat la reţea, având baterii chinezeşti şi sud-coreene

28 Ianuarie 2024, 14:17
Redacţia PiataAuto.md
Cel mai mare parc fotovoltaic cu centrală alăturată de baterii, construit în SUA până acum, a fost definitivat şi conectat la reţea, având parametrii şi cifre impresionante, care-i denotă scara uriaşă. Noul proiect poartă numele de Edwards & Sanborn şi e localizat în regiunea Kern din statul California, ocupând o suprafaţă totală de 1.886 hectare.
Parcul cuprinde o cifră uimitoare de 1,9 milioane de panouri fotovoltaice, toate produse de compania americană First Solar, din Arizona. Cele 1,9 milioane de panouri însumează împreună o putere instalată de 875 MW, mai mare decât puterea unui reactor de la Cernavodă, spre exemplu. Asta înseamnă că, în mediu, fiecare panou fotovoltaic produce 460 W.
Pe lângă asta, centrala alăturată de baterii are o capacitate de stocare de 3.287 MWh de electricitate, deci aproape 3,3 GWh. Dacă am presupune că parcul fotovoltaic ar avea parte de câteva ore în şir de condiţii perfecte de soare, pentru a produce puterea maximă de electricitate, el ar avea nevoie de 3 ore şi 45 minute pentru a stoca cei 3,3 GWh de electricitate, cât încape în bateriile de alături.
Desigur, în viaţa reală timpul va fi mai mare, iar parcul va putea folosi doar o parte din energie pentru stocare, cealaltă livrând-o în reţea în timp real. Dar, către sfârşitul zilei, când intervine perioada de consum maxim, parcul va avea 3,3 GWh de electricitate stocată pe care o poate livra la preţ mult mai mare şi cu utilitate sporită pentru reţea, în comparaţie cu livrarea ei în timpul zilei.
Cei 3,3 GWh de capacitate a bateriilor centralei reprezintă un număr impresionant şi dacă-l comparăm cu cifrele recent publicate de Tesla de producţie anuală record pentru bateriile Megapack, folosite în asemenea centrale. Tesla a produs în tot anul 2023 baterii Megapack ce au însumat 14.724 MWh, deci 3.287 MWh doar pentru această centrală reprezintă cam 22,3% din producţia anuală Tesla.
Foto: Producţia bateriilor Tesla Megapack

Doar că, în mod bizar, cel mai mare proiect de asemenea gen din SUA nu are nicio baterie Tesla, folosind în schimb baterii ale producătorilor coreeni şi chinezi, de la LG Chem, Samsung şi BYD. Însă asta nu înseamnă că toate bateriile sunt importate.
LG Chem are o fabrică de baterii în SUA şi planifică investiţii enorme în viitorul apropiat. Samsung construieşte o altă fabrică de baterii în Indiana şi a mai aprobat una viitoare, tot în SUA. BYD are două fabrici alăturate de producţie a autobuzelor electrice în SUA, ar o fabrică de baterii e de asemenea planificată. Deci, se pare că, deşi au fost aleşi producători coreeni şi chinezi care să poată acoperi producţia necesară de baterii pentru noul proiect, toţi fie au deja fabrici de baterii în SUA, fie au angajamente clare semnate pentru construcţia de asemenea fabrici în viitorul foarte apropiat şi astfel au putut şi importa bateriile din China şi Coreea de Sud pentru acest proiect.
0
6,214
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!