(VIDEO) Hyundai a dezvăluit S-A2, un aparat de zbor electric cu 8 motoare, la fel de silenţios ca o maşină de spălat

10 Ianuarie 2024, 14:46
Redacţia PiataAuto.md
Hyundai a venit la CES 2024 cu o lansare importantă şi fascinantă, aducând un aparat de zbor electric în forma sa de preproducţie, anunţând că acesta va fi lansat pe piaţă în anul 2028. E vorba de noul S-A1, un aparat de zbor electric cu decolare verticală şi 8 motoare, creat de compania AMM, sau Advanced Air Mobility, companie deţinută integral de Hyundai.
Noul aparat de zbor îşi propune să devină o soluţie de transport electric urban, care să ocolească ambuteiajele. Oficial, multe din aceste eVTOL-uri sunt văzute drept posibile taxiuri aeriene ale viitorului, însă neoficial ele au mult mai mari şanse să devină un soi de elicopter privat pentru oamenii care pot plăti un preţ exorbitant pe ele doar pentru ca deplasările de acasă la muncă şi înapoi din fiecare zi să le economisească orele pierdute în trafic, călătorind deasupra tuturor celorlalţi. Mai ales că noul elicopter electric va fi mai scump ca o maşină de lux, dar nu la fel de scump ca un elicopter cu propulsie convenţională, şi nici nu va necesita toate reglementările şi costurile uriaşe de mentenanţă ale celui din urmă.
Noul eVTOL de la Hyundai promite şi un confort de excepţie pentru cei de la bord, dar şi cei din jur. Deşi are 8 motoare mari, care se vor învârti pentru a asigura decolarea verticală, Hyundai spune că în acele momente de decolare zgomotul produs va fi de doar 65 dB, la fel de silenţios ca o maşină de spălat, iar în aer, în regim de croazieră, zgomotul va fi de 45 dB.
Viteza pe care o poate atinge aparatul de zbor e de 200 km/h, iar altitudinea de zbor e de 1.500 picioare, sau circa 460 metri, cu un maxim de 500 metri. Distanţa călătoriilor pentru care e prevăzut e de 25-40 mile iniţial, deci circa 40-60 km, dar autonomia maximă e un pic mai mare, în ea conţinându-se nişte rezerve stipulate de standardele de aviaţie.
Autonomia e estimată cu expresia că asta va fi cea iniţială, întrucât bateriile sunt prevăzute cu posibilitatea înlocuirii lor pe măsură ce tehnologiile avansează, şi baterii cu densitate energetică mai mare devin disponibile. Astfel, acelaşi aparat de zbor ar putea să-şi înlocuiască ulterior bateriile cu altele cu greutate echivalentă, dar cu capacitate de a stoca mai mulţi kWh în ele.
Apropo, la lansare cei de la Hyundai au anunţat că spre lansarea în producţie, noul aparat de zbor va face uz de cele mai avansate tehnologii de baterii, fără a specifica exact tipul lor. Însă şeful diviziei de mobilitate aeriană, Jaiwon Shin, a menţionat pentru cei de la Bloomberg că sunt luate în calcul atât bateriile litiu-ion, cât şi cele cu stare solidă.
Pe lângă toate aceste tehnologii, aparatul de zbor dezvăluie deja o maturitate de design, inclusiv în ergonomie şi folosirea materialelor potrivite de aviaţie, semn clar că avem în faţă un produs care e pregătit pentru producţia de serie şi care are acum în faţă procesele de implementare în fabricare a componentelor sale. Electromotoarele, spre exemplu, la fel ca şi alte componente de propulsie, vor fi fabricate la fabricile Hyundai unde sunt produse şi componente similare pentru automobile.
Un fapt e clar, însă. Mai ales în oraşele mari, cu multe ambuteiaje, asemenea aparate de zbor ar putea deveni foarte atractive în viitor pentru cei, timpul cărora costă foarte mult şi nu pot să-l irosească în ambuteiaje, iar deplasarea pentru câteva zeci de kilometri prin aer nu va însemna combustibil scump de aviaţie, ci doar câteva sute de kWh de energie electrică, alimentaţi pe platforma de acasă sau de la birou.
Şi la uşurinţa de deplasare pe care o oferă, ar putea fi o alternativă interesantă pentru un Mercedes S-Class sau un Bentley, mai ales pentru cei obişnuiţi să deţină câteva maşini de lux în garaj şi ar putea renunţa la una din ele în favoarea acestui aparat de zbor electric. Apropo, S-A2 e prevăzut să aibă 4 locuri la bord, plus locul destinat pilotului.
Vezi mai jos şi un video cu noul eVTOL de la Hyundai.
0
1,911
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!