(VIDEO) În Italia ia amploare fenomenul Fleximan, prin care camerele de trafic sunt tăiate de necunoscuţi, deveniţi eroi ai şoferilor

30 Ianuarie 2024, 11:53
Redacţia PiataAuto.md
În ultimele săptămâni, în Italia a apărut un soi de erou naţional al şoferilor, numit Fleximan, care s-a făcut remarcat prin tăierea camerele radar şi de monitorizare a traficului cu polizorul unghiular pe timp de noapte, dezafectându-le. Numele de Fleximan vine de la denumirea populară a polizorului, de flex, iar tăierile de camere au generat rapid într-o mişcare prin care oamenii îşi declară nemulţumirea de multitudinea de camere care-i urmăresc la fiecare pas. Şi, deşi la început Fleximan a fost considerat a fi un singur om, acum poliţia e tot mai convinsă că personajul e imitat de tot mai mulţi oameni din ţară, într-un soi de fenomen care ia amploare.
Mai mult ca atât, unele tăieri de camere au fost surprinse de camerele de monitorizare, iar autorul a avut grijă ca faţa să nu-i fie captată de acestea, lăsând şi mesajele că „Fleximan a venit”. Aceste inscripţii l-au făcut şi mai cunoscut în rândul publicului, care a început să vadă acest personaj ca un Robin Hood modern, care se răzvrăteşte împotriva monitorizării excesive a cetăţenilor din partea statului.
Până şi artistul italian Pradua i-a dedicat acestui personaj ultima operă, iar tăierile de camere continuă periodic, publicând părând să aştepte noi şi noi asemenea ştiri. Pe reţele sociale apar postări şi imagini dedicate acestuia, chiar şi o serie de benzi desenate a fost lansată cu acesta.
Camerele sunt cu miile în Italia, şi toate tăierile au loc noaptea, iar poliţia nu le poate patrula pe toate pentru a le păzi. Totuşi, o divizie a carabinierilor a fost însărcinată cu patrularea regiunilor de risc şi investigarea cazului. Şi această divizie a arestat de curând un bărbat în vârstă de 50 de ani din Verbano, acuzându-l că el ar fi unul din cei ce se dau drept Fleximan şi taie camere. Ancheta asupra acestui continuă, însă carabinierii anunţă că el nu e singurul şi caută în continuare să-i găsească pe ceilalţi.
Paradoxul e că aceştia au început a analiza zeci de mii de date despre numere de înmatriculare, şi circulaţia lor pe drumurile Italiei, surprinse de camerele de trafic, cooptând coincidenţe prezenţei unor numere cu locurile unde au avut loc tăieri de camere ulterior, pentru a identifica eventual noi suspecţi. Iar asta a dat un impuls şi mai mare adepţilor lui Fleximan să-i urmeze exemplul, acuzând că statul adună mult prea multe date despre cetăţenii săi şi circulaţia acestora, care ar trebui să fie liberă şi anonimă.
Vezi mai jos şi unul din filmuleţele surprinse cu doi dintre cei care îşi doresc să fie Fleximan în acţiune la tăierea unei camere.
5
22,002
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!