O centrală de stocare cu baterii chinezeşti CATL a fost deconectată definitiv în SUA din cauza riscurilor de securitate

23 Februarie 2024, 20:49
Redacţia PiataAuto.md
O situaţie cu totul neobişnuită, care semnalează deja un fenomen care ia amploare, e raportată în SUA, unde o centrală de stocare cu baterii mari de origine chinezească, produse de CATL, a fost deconectată definitiv din cauza riscurilor de securitate şi va fi dezasamblată, deşi bateriile propriu-zise sunt într-o stare tehnică impecabilă, ele având mai puţin de un an de când au fost conectate la reţea. Centrala se află lângă baza militară Camp Lejeune a marinei americane şi a fost construită de compania privată Duke Energy printr-un contract cu marina americană, fiind folosită ca multe alte centrale de acest tip pentru amortizarea reţelei şi stocarea de energie regenerabilă în momentele de supraproducţie, pentru a fi livrată înapoi la orele de consum maxim. Mai mult ca atât, CATL e unul din cei mai mari producători de baterii din lume şi în domeniul maşinilor, livrând bateriile sale către o mulţime de producători din toată lume. Ce s-a întâmplat mai exact, deci?
Ei bine, e vorba de riscuri de securitate legate de partea electronică a acestor baterii venite din China. Mai exact, circuitele integrale care controlează aceste baterii ar fi suspectate că lasă porţi deschise pentru eventuale acţiuni cibernetice concertate din partea unor divizii ale guvernului din China.
Fiind conectată la reţeaua electrică a ţării, centrala devine un pericol latent de subminare a infrastructurii critice în momentul potrivit. S-ar putea ca ani la rând bateriile şi centrala să funcţioneze ireproşabil, însă într-un moment critic al unui eventual conflict, aceste centrale ar putea fi dezactivate de la distanţă, sau ar putea fi resetate la alţi parametri care să ducă la defecţiuni majore de reţea.
Compania Duke Energy a fost impusă în luna decembrie să deconecteze temporar centrala pentru investigaţii, însă nu a dorit iniţial să recurgă la deconectarea definitivă a centralei de baterii şi la dezasamblare, considerând că nu are motive pentru asemenea îngrijorări şi nedorind să-şi zădărnicească astfel investiţiile în această centrală. Însă între timp compania a fost vizitată în repetate rânduri de oficiali din congres şi din marina americană, inclusiv experţi în securitate cibernetică, care au reuşit să-i convingă pe cei de la Duke Energy să facă ceea ce li se recomandă — să dezasambleze total centrala cu baterii chinezeşti şi să înlocuiască bateriile cu altele produse în SUA sau eventual din alte ţări de încredere.
Această deconectare cu dezasamblare este prima de acest tip din SUA, însă motivul invocat e unul cât se poate de serios şi cu repercusiuni pe viitor — descoperirea unor breşe ce sugerează riscuri de securitate majore la un obiect militar important, dar şi la obiecte similare de infrastructură critică pentru funcţionarea elementară a ţării.
Mai mult ca atât, acum aceleaşi departamente ale autorităţilor americane, care i-au convins pe cei de la Duke Energy să deconecteze centrala lor, spun că mai investighează 12 alte centrale cu baterii CATL din SUA, inclusiv civile şi comerciale, din perspectiva aceloraşi posibile breşe. Deci, în scurt timp am putea să aflăm despre noi deconectări şi dezasamblări.
1
53,718
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!