(VIDEO) Acest camion electric Scania munceşte de aproape 2 ani în nordul Suediei, transportând până la 50 tone de încărcături, făcând câte 6 curse pe zi

8 Aprilie 2024, 13:23
Redacţia PiataAuto.md
Acum circa 2 ani, când abia lansaseră primele camioanele electrice, cei de la Scania le plasaseră într-un soi de leasing operaţional de test la mai mulţi operatori, alegând condiţii cât mai diverse şi solicitante de exploatare, pentru a pune la încercare în viaţa reală cum vor rezista aceste camioane electrice şi cum vor fi percepute ele de cei ce muncesc cu ele în condiţii dificile, de climă, de noroi, de tipul de transport efectual. Acum, la aproape 2 ani distanţă, vin şi primele impresii din partea celor care le exploatează. Camionul de mai jos e parte dintr-un asemenea experiment, muncind în nordul Suediei şi transportând până la 50 de tone de lemn în sarcină utilă, ajungând la peste 70 tone de masă totală.
Fiind vorba de nordul Suediei, chiar dacă e o locaţie apropiată de Marea Baltică, temperaturile de iarnă ajung la valori foarte mici, iar astfel camionul e impus să lucreze în condiţii de climă solicitantă, însoţită şi de multă umiditate. Greutatea mare pe care trebuie să o tracteze e la fel de solicitantă, dar în timp de aproape 2 ani acesta n-a avut vreo problemă tehnică la acest capitol.
Camionul e condus de o şoferiţă de 20 de ani în ultima perioadă, care spune că adoră mai ales liniştea pe care o păstrează camionul atunci când e condus şi operat.
Ea spune că-şi ia camionul în fiecare dimineaţă in Obbola, unde camionul stă la încărcat pe timp de noapte.
Apoi conduce cu camionul descărcat până la Gimonas, unde acesta e încărcat foarte rapid de o macara specializată, care poate apuca cantităţi imense de lemn, cât să plaseze câte o singură dată pe o unitate de suprafaţă a remorcii sau camionului.
De aici încolo urmează drumul spre Obolla şi şoferiţa spune că n-ar îmbunătăţi nimic la camion, ci doar la infrastructura de staţii, care ar trebui să cuprindă mai multe puncte de încărcare. Ea îi îndeamnă şi pe cei care încă n-au condus camioane electrice să încerce, pentru că ambianţa de muncă e foarte diferită şi plăcută.
Partea şi mai interesantă e că o bună parte din traseul acestui camion trece regiuni cu drumuri imperfecte şi izolate, existând şi situaţii în camionul trebuie să urce rampe lungi iarna pe un drum înzăpezit. Şi camionul e filmat în video cum reuşeşte să le urce fără vreo problemă, iar partea asta e chiar admirabilă, întrucât reprezintă adeseori o sursă de îndoială pentru cei ce ezită să treacă de la un camion diesel la unul electric.
Totuşi, ceea ce nu spune acest video publicat de Scania acum, însă am relatat noi în ştirea de acum aproape 2 ani, este că ruta repetitivă pe care o face acest camion electric între Obbola şi Gimonas are doar 15 km, lemnul fiind preluat de la un terminal feroviar şi transportat spre o fabrică de papetărie.
Prin urmare, o rută dus-întors înseamnă doar 30 km, iar Scania anunţa la început că acest camion va face până la 6 asemenea rute pe zi, şi astfel va evita emiterea a 55 tone de CO2 pe an.
Deci, e un regim foarte specific de operare, cu un traseu scurt şi repetitivă şi cu o staţie de încărcare amplasată la unul din punctele finale. Deci, teoretic acest camion nici nu prea are cum să se plângă de numărul de staţii, dacă operează pe acest traseu. Însă e la fel de adevărat că acest regim specific de exploatare a fost comunicat din start, iar după doi ani şi zeci de mii de kilometri, camionul continuă să muncească fără probleme, ceea ce vine cumva să demonstreze că propulsia electrică a funcţionat şi în acest caz, cu climă dură, suprafeţe rugoase şi masă total de peste 70 de tone.
Vezi mai jos şi video-ul publicat de Scania.
0
12,527
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!