Guvernul italian a sechestrat zeci de exemplare Fiat Topolino pentru că acestea ar purta însemnele Italiei, în timp ce sunt fabricate în Maroc

20 Mai 2024, 13:42
Redacţia PiataAuto.md
Guvernul Italiei îşi arată din nou forţa incisivă în adresa grupului Stellantis, deţinător al mărcii Fiat, şi demarează o nouă acţiune din seria celor care vizează legea identificării produselor ca fiind fabricate în Italia. După ce acum o lună guvernul le-a amintit celor de la Stellantis că proaspăt lansata Alfa Romeo Milano nu poate fi numită cu numele unui oraş italienesc în timp ce e fabricată în Polonia, iar în rezultat maşina trebuit redenumită în Junior, acum autorităţile italiene au sechestrat zeci de exemplare de Fiat Topolino, pe motiv că acestea ar putea însemnele Italiei, în timp ce sunt fabricate, de fapt, în Maroc.
Micuţul model electric Fiat Topolino are pe el embleme cu steagul Italiei, ceea ce l-ar face să fie perceput de cumpărători drept o maşină fabricată în Italia. Iar asta, conform aceleiaşi legi invocate şi acum o lună, ar însemna că produsul induce în eroare consumatorii şi nu poate fi admis spre vânzare.
Astfel, poliţia financiară din Italia a blocat ultima partidă de Fiat Topolino în portul din Livorno, unde acestea fuseseră descărcate după o livrare din Maroc.
Stellantis a confirmat sechestrarea vehiculelor şi a comentat că steagul italian de pe maşini e justificat, întrucât maşina a fost dezvoltată în Torino. Aici, însă, trebuie să amintim că Fiat Topolino e un model dezvoltat pe baza lui Citroen Ami, o maşină care a fost în mod evident creată în Franţa şi apoi doar adaptată în design de italieni.
Guvernul italian pare să fie deosebit de înfuriat pe cei de la Stellantis, întrucât a încercat să-i determine pe aceştia să-şi crească producţia de maşini în fabricile din Italia, multe din care funcţionează la capacitate redusă. În schimb, Stellantis a tot anunţat în ultima perioadă concedieri şi cifre de producţii tot mai mici în interiorul Italiei, în schimb a investit peste 1 miliard şi jumătate de euro în chinezii de la Leapmotor şi a convenit cu aceştia că maşinile low-cost ale acestora, care vor ţinti să concureze cu Dacia, vor fi fabricate în Polonia, nu în Italia. Tot în Polonia a fost dispusă şi fabricarea lui Alfa Romeo Milano/Junior, deci e clar că autorităţile italiene văd în acţiunile celor de la Stellantis o indiferenţă totală faţă de solicitările lor de a pune accent pe producţia locală, iar concedierile din Italia afectează în mod clar muncitorii şi votanţii italieni.
Însă imaginea de producători italian, cu toate calităţile adorate în toată lumea ale Italiei, dau bine la maşini, mai ales la cele mai sofisticate, cu accent pe design şi dolce vita. Aşa că Stellantis nu ezită să folosească aceste atribute.
Ceea ce pare că vrea să facă acum guvernul italian e să le amintească celor de la Stellantis că toate aceste atribute nu pot fi folosite oricând şi oricum, fabricând oriunde în lume. Dacă vrei să foloseşte însemnele Italiei şi imaginea frumoasă pe care o are ţara în lume pe maşinile tale, atunci trebuie să le fabrici în Italia sau cel puţin la nivel de grup să dai dovadă de eforturi că ai întotdeauna Italia în lista de priorităţi, ca ţara de unde a luat naştere iniţial acest grup.
În fine, ca şi în cazul precedent, Stellantis alege să se conformeze prin cele mai simple acţiuni, fără a muta producţia în Italia. În cazul lui Topolino, Stellantis a anunţat că va scoate toate emblemele ce au steagul Italiei de pe maşină şi va continua să o fabrice în Maroc.
0
72,033
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!