(VIDEO) Chinezii de la BYD au lansat în America de Nord pick-up-ul plug-in hybrid Shark, pe care intenţionează să-l producă local

27 Mai 2024, 11:00
Redacţia PiataAuto.md
Producătorul chinez BYD a tot anunţat de mai multe ori că nu intenţionează încă să se lanseze pe piaţa SUA, iar noile taxe de import de 100% pentru maşinile chinezeşti în SUA ar putea amâna şi mai mult aceste planuri. Însă BYD pare determinat să intre pe piaţa nord-americană printr-o cale ocolitoare, mai uşoară, construind o fabrică în Mexic. Noua fabrică nu are deocamdată nici măcar piatra de temelie pusă, dar chinezii au lansat deja primul lor model pentru Mexic, noul pick-up plug-in BYD Shark, care aduce similarităţi vizibile de design cu modelul electric Ford F-150 Lightning şi care e unealta strategică principală pentru BYD de a-şi pune o primă bază pe acest continent.
BYD încercase să cucerească autorităţile mexicane prin promisiunea unei fabrici mari, care ar produce maşini plug-in hibride şi electrice pentru o mare regiune din jurul Mexicului, iar întrucât ar fi vorba de tehnologii noi, vizionare, BYD încerca să facă uz şi de subvenţii guvernamentale pentru noua fabrică. Problema e că Mexic, Canada şi SUA au un acord economic profund, care permite un mare grad de localizare a producţiei în oricare din aceste ţări şi vinderea practic fără taxe în toate trei ţări partenere. Astfel, o fabrică în Mexic ar însemna la modul practic şi o accedere uşoară a BYD pe piaţa SUA, fără a fi nevoiţi să negocieze şi să întrunească prea multe condiţii de la SUA. Prin urmare, e clar că au existat presiuni enorme ca guvernul de la Mexico să nu ofere subvenţii producătorilor chinezi, iar odată cu noile tarife pentru maşini electrice şi baterii, chiar şi o producţie locală în Mexic ar necesita fie un grad mai mare de localizare, fie plata taxelor pentru ceea ce se importă din China, pentru a fi instalat pe maşinile asamblate în Mexic.
Ei bine, întrucât cei de la BYD încă sunt departe de a avea un acord final cu Mexic în vederea locului amplasării viitoarei fabrici şi condiţiilor egale, aceştia au decis să nu aştepte prea mult şi să facă lansarea primului model destinat în special Americii de Nord. Lansarea a fost făcută în Mexic, dar deocamdată pick-up-ul va fi produs în China, la fabrica din Zhengzhou a celor de la BYD. E o decizie care va implica taxe suplimentare şi costuri, dar BYD e determinat să facă faţă acestor costuri şi să dea startul vânzărilor pentru noul pick-up BYD Shark în American de Nord, începând cu Mexic. SUA nu e vizată deocamdată, însă asta e doar deocamdată.
Aşadar, deşi seamănă cu un model electric, şi deşi vine de la un producător de maşini electrice ce luptă pentru întâietate mondială la numărul de maşini electrice fabricate, BYD Shark va fi plug-in hibrid, având o autonomie pur electrică de 100 km şi o autonomie totală, cu tot cu rezervorul de benzină, de 840 km.
Propulsia pick-up-ului e asigurată de două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte, iar în ecuaţie mai există şi un motor cu ardere internă, de doar 1,5 litri. Întreg sistemul de propulsie livrează 430 CP, cea mai mare parte a puterii venind de la electromotoare, alimentate dintr-o baterie de 30 kWh. Sistemul hibrid favorizează propulsia pur electrică şi în majoritatea regimurilor de exploatare motorul cu combustie va ava rol de generator, dar în unele situaţii poate fi şi în rol de propulsie directă a roţilor faţă.
Cu asemenea performanţe, pick-up chinezesc creat pentru Mexic prinde prima sută în 5,7 secunde, are o sarcină utilă de 835 kg şi poate tractate 2,5 tone după el. Preţul nu va fi foarte mic acum, însă, estimându-se o cifră de circa 53 mii dolari SUA, şi asta pentru că deocamdată modelul e fabricat în China, cum spuneam, şi e important în America de Nord.
Cei de la BYD au publicat şi un video cu modul în care a fabrica noul pick-up Shark în China. Vezi totul mai jos.
0
3,085
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!