(VIDEO) Franţa a creat a nouă dronă kamikaze ultra rapidă, capabilă să zboare spre destinaţie cu 400 km/h

10 Mai 2024, 22:35
Redacţia PiataAuto.md
Compania franceză EOS Technologie a dezvăluit o nouă dronă kamikaze ultra rapidă, numită Veloce 330, care poate zbura spre destinaţie cu 400 km/h. Noua dronă are o rază medie de acţiune şi e operată de la distanţă în timp real, în primul test demonstrativ ea zburând la o distanţă de 50 km în 16 minute, dezvoltând treptat o viteză de până la exact 400 km/h.
Franţa are o industrie puternică de apărare, având producţie locală a multiple tipuri de armament şi vehicule militare, însă dronele nu au prea fost o prioritate pentru industria Franţei — nici cele mari reutilizabile, nici dronele mici kamikadze. Războiul din Ucraina, însă, arată o experienţă cu totul nouă pe câmpul de luptă, unde dronele kamikaze mici au un rol neaşteptat de mare, iar cele cu rază medie şi mare de acţiune au devenit cruciale în lovirea de ţinte de după linia frontului, la costuri relativ mici şi riscuri mult mai mici pentru aviaţie şi piloţi, sau în condiţiile când aviaţia lipseşte.
Noua dronă EOS Technologies e o variantă care înglobează potenţialul industriei militare franceze prin viteza mult mai mare care o atinge, dar e concepută pentru a fi foarte simplă în operare şi ieftină în costul propriu. Ea înglobează suficient explozibil încât să distrugă un tanc mare sau orice altă blindată şi, foarte important în condiţiile de bruiaj GPS, are un sistem de navigaţie inerţială propriu care e impun la indisponibilitatea semnalului GPS. De asemenea, drona are un canal de comunicare criptată cu operatorul, care e de asemenea imun la bruiaj.
Drona poate decola vertical, ceea ce-i reduce necesitatea unor instalaţii de catapultare, pe care le folosesc alte drone simple utilizate în prezent. Ea are senzori avansaţi, care-i permite identificări automate de ţine, inclusiv noaptea, dar din câte se anunţă, operatorul uman va fi cel care va confirma o ţintă, fără a lăsa decizia finală la latitudinea dronei, deşi tehnic acest lucru ar fi posibil. Şi probabil pentru unele regiuni această funcţie de identificare şi confirmare finală a ţintei în mod automatizat ar putea fi activată.
Noua dronă e propulsată de un mic motor cu reacţie, tocmai acest fapt permiţându-i să fie mai apidă decât dronele mai simple, care atinge 150-200 km/h. Francezii menţionează că în testul lor de 50 km, drona a utilizat doar jumătate din combustibil, ceea ce ar însemna că raza sa de acţiune ar fi de minim 100 km.
Noua dronă franceză va fi o contrapunere directă pentru drona iraniană Shahed-238, propulsată şi ea de un mic motor cu reacţie. Drona iraniană, însă, poate atinge o viteză de 520 km/h, iar un exemplar dezasamblat a relevat faptul că iranienii folosesc în mod neautorizat un motor cu reacţie ceh, de model TJ150, produs de PBS Velka Bites. Şi drona iraniană foloseşte un sistem dublu de navigare GPS şi inerţială, majoritatea componentelor electronice fiind de origine occidentală, importate neautorizat prin mecanisme de evitări ale interdicţiilor şi sancţiunilor.
Foto: Drona iraniană cu caracteristici comparabile

Vezi mai jos şiun video publicat de francezi cu noua lor dronă.
1
30,935
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!