Cum arată un centru de reparaţie a turbinelor eoliene vechi din Spania, unde turbinele din Europa primesc o nouă viaţă în loc să fie reciclate

3 Iunie 2024, 22:29
Redacţia PiataAuto.md
Multă vreme, mai ales în ultimii vreo 40 de ani, se considera că foarte multe lucruri nu mai merită reparate atunci când se strică, deoarece toată logistica şi munca manuală necesară unei reparaţii poate fi mai complicată şi genera costuri mai mari decât simpla înlocuire cu un produs nou. Însă când o industrie începe a măsura impactul CO2 din procesul de fabricaţie a unui component nou, mai ales dacă acesta e uriaş în dimensiuni, şi când e obligată să-l raporteze la durata lui de viaţă, brusc ideea de a repara un produs defect şi a-i lungi viaţa, în loc de a-l da la fier vechi şi a produce altul, devine viabilă şi atractivă. Exact din aceste raţionamente a apărut şi funcţionează un imens centru de reparaţie a turbinelor eoliene în Spania, care dă o nouă viaţă turbinelor din întreaga Europă atunci când acestea ajung la defecte grave sau la sfârşitul ciclului lor de viaţă.
Foto: Centrul de reparaţii a turbinelor eoliene din Spania

Centrul de reparaţii Noblejas al turbinelor eoliene se află în localitatea cu acelaşi nume de lângă Madrid, capitala Spaniei, şi e deţinut de GE Vernova, o companie care produce ea însăşi turbine eoliene. Centrul de reparaţii a fost creat acum 10 ani, dar mulţi ani a funcţionat ca un atelier relativ mic, care primea asemenea comenzi sporadic, întrucât şi în domeniul turbinelor eoliene nu prea exista nici cultura, nici presiunea de a lungi la maxim viaţa turbinelor eoliene.
Însă odată cu o imagine nefastă pe care şi-au generat-o primele turbine, create din materiale compozite foarte greu de reciclat, când palele acestora erau îngropat în pământ, industria s-a mişcat din loc foarte repede şi astăzi există deja soluţii chiar şi pentru cele mai vechi turbine de a fi reciclate şi amestecate în componenţa asfaltului şi altor materiale de construcţii.
Iar pe lângă asta, producătorii şi dezvoltatorii de parcuri eoliene trebuie să calculeze impactul CO2 generat de producţia iniţială a turbinei, inclusiv topirea oţelului sau aluminiului la temperaturi înalte şi să-l raporteze la durata de viaţă a turbinei, spre exemplu la 30 de ani. Tocmai de asta, mulţi producători de turbine oferă deja pentru dezvoltatorii de parcuri eoliene şi opţiunea de a le produce turbinele din oţel „verde”, topit pe baza energiei regenerabile, iar turbina finală are astfle un impact mult mai mic.
Toate aceste standarde stimulează turbinele să aibă o durată de viaţă mai lungă şi să poată indica un impact cât mai mic de mediu. Iar aceste stimulente derivă în fenomene când mulţi producători de turbine eoliene oferă şi contracte cu garanţia mentenanţei şi eventualelor reparaţii ale turbinelor, astfel încât deţinătorul parcului eolian să aibă certitudinea duratei de exploatare.
Iar deţinătorii parcurilor eoliene mai vechi, care ar avea de plătit costuri relativ mari pentru reciclarea prin metode noi a tuturor turbinelor, pot alege uneori să repare sau să reconstruiască generatoarele turbinelor la costuri mai mici, mai şi obţinând eventuale stimulente şi beneficii pentru impact mai mic. E absolut cert, însă, că acest centru de reparaţii din Spania a cunoscut o creştere uriaşă de comenzi în ultimii câţiva, de circa 250%, cea ce i-a permis să-şi lărgească suprafaţa până la 15.000 metri pătraţi.
Aici turbinele eoliene pot primi axe noi, cutii de viteze noi, se pot rebobina generatoarele, se pot înlocui şi repara circuite, cu scopul de a le întoarce cât mai rapid la muncă şi a le lungi viaţa. E foarte interesant şi faptul că, deşi aparţine celor de la GE Vernova, centrul de reparaţii din Spania poate repara şi turbinele eoliene ale concurenţilor de la Siemens şi Vestas, având încheiate cu ei contracte prin care pot primi piese de schimb originale. Şi chiar aceştia îşi aduc uneori turbinele incluse în contracte de mentenanţă de lungă durată.
Acelaşi centru de reparaţii munceşte şi la transformatoare aferente parcurilor eoliene, deci practic orice problemă tehnică ar putea-o avea o asemenea turbină sau un parc eolian, ea poate fi rezolvată aici. Şi timpul de reacţie de la solicitare până când turbina poate intra deja în reparaţii pate fi de doar două săptămâni, punându-se accent pe rapiditatea acestui proces. Dar asta înseamnă că cel care trimite turbina la reparaţii trebuie să organizeze rapid şi transportul acesteia.
Uneori, la acest centru sunt trimise doar componente separate de turbină, nu întreaga construcţie a generatorului, spre exemplu. Nu e ca la un service de maşini, unde atelierul nu-ţi permite să-ţi dezasamblezi singur componentul defect de sub capotă şi să-l aduci. Aceştia lucrează cu echipe de ingineri care au de obicei asemenea capacităţi avansate şi dacă acei ingineri pot dezasambla şi expedia doar componentele necesare reparaţiei, e perfect.
Aceste servicii de reparaţii au devenit atât de populare în acest centru european aproape neştiut în afara industriei, încât cei care administrează acest atelier de reparaţii eoliene de lângă Madrid au cooptat un sistem digital cu susţinerea inteligenţei artificiale, care modelează datele despre tipurile de defecte şi reparaţii, frecvenţa lor, ţine evidenţa tuturor parcurilor eoliene maritime şi de uscat din Europa, memorând şi evoluţia ciclului de viaţă pentru fiecare, iar în rezultat face estimări lunare despre tipul şi rata de defecte care vor surveni şi, respectiv, sistemul deja prezice ce adresări va primi centrul de reparaţii, pregătind din timp şi comenzile de piese de schimb la furnizori. Tocmai această abordare hi-tech îi permite acestui centru să ia în reparaţii aproape orice turbină în doar 2 săptămâni după ce a fost anunţat despre necesitatea reparaţiei, timpul fiind mai degrabă necesar pentru fluidizarea comenzilor şi pentru transportul propriu-zis al turbinei, nu pentru comanda pieselor.
Totuşi, acum centrul e specializat mai mult în turbine de uscat, între 1 MW şi 5 MW putere, pentru că acestea pot fi transportate în 2 săptămâni la reparaţii. La cele maritime, procesul logistic e mult mai complex şi de obicei se încearcă reparaţia în teren. E curios că uneori în acest centru sunt expediate la reparaţii şi turbine de pe alte continente, până şi din America de Sud. Iar în unele cazuri, unele turbine care au parte de reparaţii profunde sau chiar rebobinări, pot avea o nouă viaţă de câţiva zeci de ani în faţă, la un cost mai mic decât producţia şi instalarea unei întregi turbine noi şi cu evitarea emiterii de noi cantităţi de CO2 în producţia unei noi turbine şi cu evitarea reciclării parţial sau îngropării unor componente de pe turbina veche.
Acest centru de reparaţii din Spania a devenit astfel un mega-service de turbine eoliene care creşte cu paşi imenşi, pentru că şi numărul de turbine eoliene creşte în ritm galopant în întreaga lume. Şi e genul de atelier care rămâne absolut neobservat de atenţia publicului, însă care face o muncă imensă din culisele a tot ceea ce înseamnă energie eoliană în lume.
4
2,538
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!