Primul centru de mentenanţă HIMARS din Europa a fost inaugurat în România, la Aerostar Bacău

3 Iunie 2024, 10:44
Redacţia PiataAuto.md
Primul centru de mentenanţă din Europa pentru sistemele lansatoare multiple de rachete cu rază mare de acţiune HIMARS a fost inaugurat la sfârşitul săptămânii trecute la Aerostar Bacău, România făcându-şi astfel debutul în reţeaua globală de mentenanţă şi suport logistic al unuia din cele mai avansate sisteme de artilerie din lume.
Centrul omologat de mentenanţă a fost inaugurat în rezultatul parteneriatului între producătorul acestor sisteme, compania americană Lockheed Martin, şi societatea Aerostar Bacău, cu experienţă în industria aerospaţială şi cea de apărare.
Principalul rol al noului centru de mentenanţă va fi de a reduce timpul necesar logisticii de reparaţie şi mentenanţă a sistemelor HIMARS din dotarea României, dar şi a partenerilor NATO din Europa, reducând totodată şi costul acestor lucrări, datorită proximităţii.
De asemenea, noul centru de mentenanţă are o importanţă strategică deosebită pentru toate ţările NATO din Europa, întrucât e primul de acest fel de pe continent şi în eventualitatea unor escaladări de securitate, prezenţa unui asemenea centru de reparaţii şi mentenanţă pe continent ar fi crucială. La acasă etapă, centrul va asigura reparaţia şi mentenanţa şi pentru sistemele HIMARS transmise Ucrainei.
La inaugurare au fost prezenţi şi oficiali din guvernul României, dar şi vicepreşedintele Lockheed Martin, Ray Piselli, care a ţinut să sublinieze importanţa industriei de apărare a României şi dezvoltarea ei tot mai profundă în infrastructura de securitate e Europei şi a întregului NATO.
România a achiziţionat primele sale sisteme HIMARS în anul 2018, cu primele livrări efectuate în vara anului 2021. În ultimii ani foarte multe ţări europene, membre NATO, au plasat comenzi şi primit zeci de sisteme HIMARS fiecare, deci numărul acestora pe continent a crescut foarte mult.
Pentru Bacău şi pentru Aerostar, noul centru de mentenanţă şi reparaţie va reprezenta un imbold economic major, întrucât doar acest contract va genera circa 2.000 de locuri noi de muncă.
Acest contract vine după ce Aerostar Bacău şi Lockheed Martin au în derulare parteneriate de succes în mentenanţa avioanelor F-16 şi a elicopterelor Black Hawk, iar Aerostar Bacău şi-a demonstrat expertiza desăvârşită şi capacităţile avansate pe care le deţine în industria apărării.
Foto: Imagine din fabrica de producţie HIMARS din SUA
4
3,899
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!