(VIDEO) În noua sa serie de teste, Euro NCAP critică dur Ford şi laudă producătorul chinez Zeekr pentru siguranţa excepţională

2 Iunie 2024, 14:12
Redacţia PiataAuto.md
Am ajuns să o vedem şi pe asta. Dacă acum 5 sau 10 ani, maşinile chinezeşti aveau rezultate derizorii la testele Euro NCAP şi asta era principalul motiv de ce cumpărătorii din alte regiuni fugeau de ele, acum nu doar că fiecare nouă serie de teste Euro NCAP include şi modele chinezeşti, în special electrice, ci am ajuns acum la momentul în care organizaţia europeană pentru siguranţă critică dur un producător experimentat, precum Ford, pentru siguranţa slabă a modelului său, şi totodată laudă un producător chinez relativ nou, Zeekr, pentru siguranţa excepţională a maşinilor sale.
Noua serie de teste Euro NCAP a cuprins mai multe modele — VW Tiguan, Ford Tourneo Custom, Maxim Mifa 7, şi două modele Zeekr, 001 şi X. Despre VW Tiguan cei de la Euro NCAP n-au avut a spune decât aprecieri pozitive, menţionând cât de important a fost ca acesta să confirme aşteptările pe care e firesc să le avem cu toţii de la un model care a ocupat poziţia 8 în topul celor mai vândute modele din Europa anul trecut. Tiguan a primit 5 stele la Euro NCAP, aşadar.
Maxus Mifa 7 e un monovolum chinezesc electric, care a reuşit să ia 5 stele acum la siguranţă, iar EuroNCAP mai face şi aprecieri dincolo de caracteristicile de siguranţă, menţionând bateria cu densitate energetică înaltă a acestui model. Bateria nu pare neobişnuită, însă, având 90 kWh şi asigurând 479 km autonomie. Însă modelul s-a alăturat listei de modele chinezeşti apreciate cu 5 stele la Euro NCAP în ultimul timp.
Ford Tourneo Custom, însă, a avut un rezultat lamentabil la teste, reuşind să obţină doar 3 stele în dotarea sa standard şi 4 stele dacă se bifează pentru dotări opţionale specifice. Euro NCAP a declarat că e dezamăgit şi e convins că şi Ford va fi dezamăgit de un asemenea rezultat, mai ales că Ford are o istorie de a produce modele cu siguranţă decentă. Noul model a adunat doar 75% de puncte la protecţia adulţilor, şi doar 53% la sistemele de asistenţă, iar la final punctajul i-a adus doar 3 stele.
În schimb, atât Zeekr 001, cât şi Zeekr X, au luat câte 5 stele, obţinând şi un punct final excepţional de 95% şi, respectiv, 96%. Euro NCAP n-a fos zgârcit la laude şi a scăldat producătorul chinez în ovaţii, amintind că este deţinut de Geey, care e un producător cu experienţă, iar siguranţa lui Zeekr se datorează şi inginerilor suedezi de la Volvo, companie deţinută integral tot de Geely.
Cei de la Euro NCAP au menţionat că unul din modele ar fi un concurent pentru Porsche Panamera, declarându-se fascinaţi de aspectul şi eficienţa noului model chinezesc, într-o serie de aprecieri care nu mai ţin de siguranţă.
Şeful Euro NCAP, Dr. Michiel van Ratingen, a felicitat producătorul chinez pentru siguranţa excelentă, spunând că acum ele îşi pot începe cu succes cariera pe piaţa europeană.
Aşadar, am ajuns la momentul în care Euro NCAP critică dur şi se declară dezamăgit de un producător cu tradiţie precum Ford şi oferă aprecieri atât de înalte şi entuziasmate pentru un producător nou chinez. Aceste atitudini, deşi par neobişnuit de nuanţate, se bazează totuşi pe nişte teste de siguranţă cu protocoale stricte şi clare, deci obiective până la urmă. Iar această stare de lucruri ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru producătorii de demult, care se pare că acceptă intenţiona că unele modele din gama lor pot fi mai slabe la capitolul siguranţă.
Vezi mai jos şi testele de siguranţă prin comparaţie pentru Zeekr 001, Zeeker X şi Ford Tourneo Connect.
0
6,427
GALERIE VIDEO (3 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!