(VIDEO) Un youtuber din Germania a încercat să atingă 400 km autonomie cu un VW ID.7 electric la viteză de 130 km/h vara, fără aer condiţionat

23 Iunie 2024, 12:05
Redacţia PiataAuto.md
VW ID.7 a fost creat pentru a deveni un succesor electric al lui Passat, într-o nouă epocă a mobilităţii electrice, iar modelul trebuia să fie deopotrivă practic şi plăcut în exploatare, făcând totodată şi un salt tehnologic superior faţă de problemele de soft ale primelor modele ID.7. Atunci când s-a lansat noul VW ID.7, germanii au impresionat lumea cu promisiuni măreţe despre caracteristicile noului model, anunţând o autonomie de 700 km cu bateria cea mai mare şi de 615 km cu bateria cea mai mică şi versiunea cea mai simplă de motorizare. Sună frumos în teorie, dar un youtuber german, deţinător al unui asemenea VW ID.7 în cea mai simplă motorizare, a încercat să vadă dacă maşina sa va putea atinge măcar 400 km autonomie dacă va fi condusă la viteză de 130 km/h pe autostrăzile din Germania.
Maşina sa e un VW ID.7 Pro, deci e exact acea motorizare incipientă cu tracţiune spate, cu un singur electromotor AP 550 de generaţie nouă, care livrează 286 CP. E echipată cu bateria mai mică, de 77 kWh net şi promite o autonomie oficială de 618 km în ciclu WLTP, iar autonomia de autostradă ar trebui să fie minim de 545 km, conform aceleaşi fişe tehnice oficiale.
Youtuber-ul german spune că iarna, când şi-a primit maşina, a încercat să parcurgă o distanţă mai mare de autostradă şi a putut atinge doar 300 km autonomie din cauza frigului. Apoi a repetat experimentul fără încălzire în habitaclu şi a obţinut 340 km autonomie. Acum, vara, el a încercat să repete experimentul în condiţii de temperatură ideală de circa 20 grade Celsius afară, deconectând totodată şi aerul condiţionat, ca să economisească energie, în speranţa că măcar vara maşina sa va reuşi să atingă cel puţin 400 km autonomie la o viteză de 130 km/h pe autostrăzi.
Deci, youtuber-ul nu va folosi libertatea autostrăzilor germane de a merge cu 150-170 km/h sau oricât de mult şi-ar dori, ci se va limita la doar 130 km/h, o viteză mai uzuală pentru autostrăzile din Europa.
Ei bine, maşina a rulat cu un consum relativ bun de circa 17-19 kWh/100 km şi după 25% ea reuşise să parcurgă puţin peste 100 km, iar după 50% ea trecuse un pic mai mult de 200 km parcurşi.
În schimb, autonomia rămasă, calculată de maşină, era indicată de fiecare dată foarte optimist chiar în comparaţie cu consumul primei jumătăţi de baterie, semn că nu prea trebuie să ai încredere în ceea ce-ţi sugerează acest model VW drept autonomie, pentru că acea cifră nu se materializează în viaţa reală.
După 350 km parcurşi, maşina a ajuns la priză cu 18% baterie rămasă, deja cu avertizări galbene că ar fi cazul să se caute o priză pentru a încărca. Consumul mediu a fost de 17,4 kWh/100 km, o cifră relativ bună pentru media generală a sedanelor de aceste dimensiuni, la viteze de 130 km/h, dar ne amintim că ea a fost atinsă cu sacrificiul de a nu avea aer condiţionat în maşină, ceea ce pentru mulţi ar fi greu de replicat în condiţii identice.
Din nivelul rămas a bateriei şi distanţei parcurse efectiv cu 82% din baterie, youtuber-ul a concluzionat că ar putea atinge 428 km autonomie totală dacă ar epuiza bateria până la zero absolut. Deci, da, VW ID.7 poate atinge 400 km autonomie la 130 km/h. Dar, cât de aproape e asta de cifra promisă?
Dacă fişa tehnică stipulează 618 km autonomie în condiţii de viteză moderată şi ciclu mixt şi 545 km în condiţii de autostradă, atunci 428 km faţă de 545 km sunt doar 78,5% faţă de promisiunea oficială. Deci, în condiţii de autostradă, VW ID.7 va avea o autonomie reală cu 21,5% mai mică decât cifra promisă tot pentru autostradă, deşi se conduce cu viteză constantă, fără aer condiţionat şi în condiţii ideal de temperatură şi carosabil. Faţă de autonomia aia teoretică de 618 km, cifra obţinută acum e cu 30,8% mai mică.
Iar asta înseamnă că efectiv, în viaţa reală, ca să ai parte de aer condiţionat şi să nu conduci cu alerte constante, de la 100 % până la 20% vei conduce cam 300 km, iar dacă ai un drum mai lung şi alegi să încarci doar până la 80% bateria de fiecare dată şi să foloseşti doar nivelul între 80% şi 20%, atunci va trebuie să opreşti la o priză cam la fiecare 210-230 km.
Vezi tot experimentul youtuber-ului din Germania în video-ul de mai jos.
0
14,096
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!