(VIDEO) Un youtuber din Norvegia a testat autonomia SUV-ului electric chinezesc BYD Seal U în viaţa reală

18 Iunie 2024, 14:31
Redacţia PiataAuto.md
BYD Seal U e un soi de paralelă a lui Tesla Model Y, fiind un SUV construit pe aceeaşi platformă a sedanului BYD Seal, aşa cum Model Y e construit pe platforma lui Model 3. Dar totodată, acesta pare configurat pentru a fi mai spaţios, iar întrucât noul SUV electric chinezesc a ajuns deja pe primele pieţe din Europa, un youtuber din Norvegia, specializat în maşini electrice cu analize profunde de date i-a testat autonomia în viaţa reală.
Maşina mai are mici ciudăţenii chinezeşti, cum ar fi afişarea timpului de călătorie în ore cu zecimale, deci 0,7 ore în lor de 42 minute, spre exemplu. De asemenea, nu poţi vedea consumul mediu decât după ce opreşti maşina. Şi mai există asemenea concepte bizare în logica afişajelor.
Versiunea testată de norvegian e una cu tracţiune faţă, şi e curios că Seal sedan poate avea tracţiune spate sau integrală. Dar în Norvegia o asemenea maşină cu tracţiune faţă începe de la 408.000 coroane, ceea ce echivalează cu doar 35.600 euro! Deci e un preţ extraordinar de bun, iar în contextul noilor taxe uriaşe aplicate de UE la importul maşinilor electrice din China, Norvegia ar putea rămâne o oază de speranţă pentru producătorii din China, întrucât ea nu e parte din UE şi nu aplică aceleaşi taxe.
Ei bine, izolarea fonică e neaşteptat de bună pentru o maşină de asemenea preţ, iar youtuber-ul spune că senzaţiile acustice din interior sunt mai bune decât la modelele premium germane. Deci, e din nou un semn de progres imens făcut de producătorii chinezi.
Bateria maşinii e una din seria Blade, deci e de tip LFP, da puterea de încărcare promisă, de 140 kW, a fost atinsă cu uşurinţă. E curios că ea funcţionează la circa 540 volţi, ceea ce o încadrează teoretic în definiţia de 800 volţi, deşi tensiunea undeva la mijloc între 400 şi 800.
Deci, maşina şi-a adeverit cifrele de încărcare promise. Sistemul cruise-control funcţionează cu ajustări permanente din partea maşinii, care par să anuleze din eficienţă, întrucât maşina alternează mult accelerările cu frânările mici. Consumul mediu la viteze de autostrăzi de 120 km/h a fost de 26,4 kWh/100 km, iar la 90 km/h — de 20,0 kWh/100 km.
Capacitatea netă a bateriei, constatată din măsurări şi datele scanării computerului maşinii, a fost de 84,2 kWh, ceea ce e cu circa 2 kWh mai puţin decât promite producătorul.
Totuşi, cifrele de autonomie atinse în viaţa reală au fost mai mult decât decente — 421 km la viteze de 90 km/h şi 319 km la viteză mai mare de autostradă de 120 km/h. Poate nu e maşina cu cea mai mare autonomie din câte există, dar dacă ne amintim că e un SUV spaţios de 35,600 euro, atunci cifrele sunt decente, până şi în comparaţi cu Tesla Model Y.
Deci, concluzia finală ar fi că noul SUV chinezesc e neaşteptat de bun şi consistent pentru banii ceruţi pe el. Iar dacă ar fi fost lăsat să fie vândut în Europa fără taxele majorate, ar fi putut rupe foarte mult din cotele de vânzări ale altor modele.
Vezi toată experienţa youtuber-ului din Norvegia în video-ul de mai jos.
1
9,632
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!