(VIDEO) Cum arată şi care e starea tehnică a unei Tesla Model S care a parcurs aproape 700 mii km cu o singură baterie şi cu motoarele originale

14 Iulie 2024, 13:24
Redacţia PiataAuto.md
Despre maşinile electrice se spune adeseori n-ar putea parcurge un număr mare de kilometri decât dacă se ajunge să se schimbe câte un nou set de baterii la fiecare câteva sute de mii de kilometri sau chiar mai des, iar uneori să se schimbe şi motoare. O Tesla Model S din marea Britanie, însă, care a fost folosită în serviciul de taxi, are aproape 700 mii km parcurşi şi e încă la prima sa baterie şi la primele electromotoare.
Maşina are acum 431.192 mile parcurse, ceea ce echivalează cu 693.943 km. Iar menţionarea bateriei şi motoarelor originale e deosebit de importantă, dacă de amintim de Tesla Model S din Germania, deţinută de Hansjorg von Gemmingen-Hornberg, care deţine recordul mondial de kilometri parcurşi. Noi am fost acasă la proprietarul acestei Tesla în Germania şi am filmat un reportaj cu ea, atunci când ea avea 1,9 milioane km parcurşi, iar ulterior ea a trecut şi de bariera de 2,0 milioane km.
Am aflat atunci toată istoria direct de la proprietar, şi acea maşină, fiind printre primele versiuni ale lui Model S, avea o problemă de inginerie la singurul său electromotor, care îi determină o uzură accelerată, maşina fiind acum la al 14-lea motor. Bateriile au fost mai longevive, maşina fiind la al 4-lea set.
Prin comparaţie, se poate vedea că Tesla despre care vorbim azi, fiind deja după facelift şi beneficiind de inginerie cu probleme corectate, a putut parcurge 700 mii km cu aceleaşi motoare primare, chiar dacă se mai remarcă urme de mici reparaţii sau operaţiuni de lubrifiere. Deci durata de viaţă e deja mult mai lungă la electromotoare.
Iar la baterie, şi Hansjorg menţiona că cea mai longevivă baterie a sa a ţinut cam 700 mii km, şi iată că această Tesla din Marea Britanie a reuşit să ajungă la un parcurs similar cu o singură baterie.
Autorii video-ului de mai jos au dus maşina într-un service specializat, pentru a-i estima starea estetică şi tehnică a maşinii, inclusiv a motoarelor şi a bateriei. Şi această baterie, scanată iniţial cu ajutorul unei aplicaţii mobile, indică o stare de 76,9% de capacităţi rămase, şi o degradare de 23,1% în 700 mii km.
O metodă mai profesionistă, disponibilă în service prin comunicarea cu maşina şi testarea mai profundă a bateriilor, a indicat o degradare de 28% şi o stare de sănătate de 72%, ceea ce înseamnă că bateria ar cam trebui schimbată deja, cel puţin ca o recomandare.
Însă partea frumoasă e că bateria e funcţională încă, şi asigură maşinii o autonomie de peste 300 km chiar şi pe autostrăzi la viteze mari. În oraş, la viteze mici, se poate ajunge la 400 km autonomie. Deci, chiar şi la 700 mii km parcurşi, această Tesla e încă perfect funcţională şi operabilă cu cele două electromotoare originale şi cu bateria originală!
Iar asta era una din condiţiile anunţate de multe ori în comentarii de către scepticii electromobilităţii, care spuneau „arătaţi-mi o maşină electrică ce ajunge la 500-700 mii cu motorul şi bateria originală şi voi fi convins şi eu, până atunci, nicio şansă”. Iată că aceste maşini există deja, şi putem recunoaşte cu toţii la fel de sincer că foarte multe din maşinile cu motoare cu combustie, mai ales din cele cu motoare mici de 3 cilindri, ultra forţate să dea putere maximă din cilindree mică, nu ar ajunge la 500-700 mii km parcurşi cu acelaşi motor sau cutie de viteze. Deci performanţa de fiabilitate realizată de această Tesla e de-a dreptul admirabilă!
Vezi toată inspectarea maşinii în video-ul de mai jos.
0
12,748
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!