(VIDEO) Ford a reînviat modelul Capri, care e un SUV electric acum, bazat pe o platformă VW

10 Iulie 2024, 16:58
Redacţia PiataAuto.md
Ford a ales să scoată la bătaie unul din cele mai notorii nume din istoria sa, Capri, pentru a boteza un model nou lansat. Doar că noul model nu mai e un fastback, un hatchback sau un coupe, ci un SUV electric cu siluetă de coupe. Partea cea mai incredibilă este că Ford a ales să dea un nume atât de simbolic din istoria sa unui model care se bazează pe o platformă VW, care nu se bucură tocmai de cele mai bune ecouri, că dacă ar fi fost bune, VW n-ar fi fost nevoit să apeleze la Rivian pentru a primi din softul şi experienţa lor. Da, noul Ford Capri se bazează pe platforma lui VW ID.5, deşi se lansează cu sloganul ambiţios că „Legenda a revenit”.
Noul Ford Capri debutează, astfel, cu două versiuni — una cu tracţiune spate şi o baterie de 77 kWh net, şi alta cu tracţiune integrală şi o baterie de 79 kWh net. În ambele cazuri bateria e una litiu-ion obişnuită, cu compoziţie NMC, şi promite un timp de încărcare de la 10 la 80% în 26-28 minute.
Puterea maximă de încărcare acceptată e de 135 kW în cazul bateriei mai mici şi de 185 kW în cazul bateriei mai mari, ceea ce corespunde cu o putere maximă de circa 1,7 C în primul caz şi circa 2,2 C în al doilea caz, ceea ce e relativ departe de performanţele de încărcare obţinute în ultimul timp de modelele din China, spre exemplu.
Motorul versiunii cu tracţiune spate are 286 CP, ceea ce ne indică asupra faptului că ar fi vorba de noul motor AP 550, dezvoltat de VW pe intern. Versiunea cu tracţiune integrală are 340 CP şi poate prinde prima sută în 5,3 secunde.
Masa proprie e de circa 2,1 tone în primul caz şi 2,17 tone în al doilea caz. Surprinzător, dar autonomia anunţată de noul Ford Capri cu tracţiune spate e de 627 km în regim WLTP.
E adevărat, însă, că noul model reuşeşte să se distanţeze în design de donatorul său de platformă de la VW, şi, mai ales graţie culorii clasice de galben, notorie de pe Capri cel clasic, reuşeşte să aibă un design interesant, cu un aer proaspăt în gama Ford.
Designerii Ford au muncit un pic şi la interior, dându-i maşinii un aspect mai diferit şi o nouă interfaţă digitală, astfel încât puţini să mai ajungă să-şi mai amintească de donatorul VW ce a stat la bază.
Totuşi, noul model nu lasă impresia unui design atât de memorabil şi distinct ca şi originalul. Acest model electric ar fi putut fi acceptabil pentru drept un Explorer Coupe, dar atunci când un producător pune la bătaie un nume atât de legendar din istoria sa, îşi asumă şi un risc enorm, pe care de obicei inginerii şi designerii sunt dispuşi să şi-l asume doar atunci când sunt lăsaţi să creeze produse cu adevărat consistente, dându-şi frâu liber imaginaţiei. În acest caz, însă, e vorba de o platformă discutabil de bună, preluată de la VW, iar Ford vrea cu tot dinadinsul să ne inspire că maşina ar merita numele glorios.
Timpul şi rezultatele în vânzări ale noului model electric Ford vor arăta repede cât de înţeleaptă a fost decizia de a pune la bătaie numele Capri pentru el.
Vezi mai jos un scurt video publicat de Ford cu noul model, dar şi o explorare pe viu a modelului, făcută de cei de la Top Gear.
1
2,052
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!