(VIDEO) Lexus a lansat noul LBX Morizo RR, un SUV de performanţă cu motorul de pe GR Corolla şi opţiunea unei cutii manuale, creat după reţeta preşedintelui Toyota

19 Iulie 2024, 11:10
Redacţia PiataAuto.md
Lexus a prefaţat conceptul Morizo pentru SUV-ul LBX încă în la începutul acestui an, dar puţini erau cei care credeau că acesta va ajunge cu adevărat în viaţa reală, deşi preşedintele Toyota, Akio Toyoda, a figurat într-un întreg film documentar despre acesta, unde şi-a arătat din nou pasiunea sa debordantă pentru condus şi pentru maşinile cu combustie. Acest model Lexus e strâns legat de el, pentru că-i poartă până şi numele, or, Morizo e numele alternativ al lui Toyoda, pe care acesta prefera să-l folosească mai ales când participa în rol de pilot în cursele de motorsport. Iar maşina asta e şi una la care Morizo a participat pe tot parcursul creării şi cizelării sale, iar inginerii i-au tot ajustat ingredientele până când marele şef a zis „Gata! Acum e perfect!”.
Lexus LBX Morizo RR, prin urmare, reprezintă un soi de bucate emblematice din meniul unui restaurant, care întruchipează preferinţele absolute ale chef-ului, purtând semnătura lui directă.
Vorbim, deci, despre un model de performanţă supremă, în stilul celor create de Toyota în ultimii ani. Sub capotă e un motor de doar 3 cilindri, dar probabil e cel mai genial propulsor cu 3 ciolindri din câte au fost vreodată, fiind cel pus şi pe GR Corolla.
E un motor de 1,6 litri, care scoate 304 CP şi 400 Nm, deci e aproape incredibil ce poate face acesta cu doar 3 cilindri. Cu o asemenea forţă sub capotă, transpusă pe asfalt printr-un sistem 4x4 permanent, maşina accelerează de la 0 la 100 km/h în doar 5,2 secunde.
Însă aici contează mult mai mult cum accelerează şi cum trece virajele, ţinându-te conectat cu drumul. Noul Lexus LBX Morizo poate avea o cutie automată cu 8 trepte, dar niponii au decis să meargă şi pe varianta nebunească de a oferi o cutie manuală cu 6 trepte pentru acest SUV! Cine ar mai îndrăzni azi să producă un SUV premium de performanţă, cu o cutie manuală?
Partea curioasă e că ambele transmisii vor costa la fel, deci e o chestie pură de alegere, nu de cost. Iar maşina, deşi e un SUV, are o greutate admirabil de mică, de doar 1.440 kg cu cutie manuală şi de 1.470 kg cu cea automată. Aproape că nu mai vedem în zilele noastre maşini care să anunţe o greutate atât de mică, mai ale din cele care oferă peste 300 CP.
Masahiro Sasaki, un pilot de curse care a participat la întregul proces de dezvoltare a modelului, spune că maşina e creată să se simtă că te înconjoară perfect şi organic, ca un pantof ideal pe care-l poţi purta confortabil la o plimbare, iar la dorinţă alergi super rapid şi comod cu e. Maşina e făcută să-i impresioneze profund pe toţi pasionaţii auto, pentru că e creată pentru acei „entuziaşti adevăraţi” ai condusului şi mecanicii, aşa cum e Morizo, spune Masahiro, referindu-se la şeful Toyota.
Preţul maşinii e echivalentul a circa 41.600 dolari, indiferent de cutia aleasă, după cum spuneam. Există şi o versiune specială de lansare, numită Bespoke Build, care costă circa 46.000 dolari şi care va fi limitată la 100 de exemplare. Însă Toyota va aloca dreptul de a cumpăra aceste exemplare printr-un sistem de loterie organizat împreună cu dealerii săi din Japonia.
Vezi mai jos şi un video cu Akio Toyoda, alias Morizo, filmat ceva timp în urmă, după dezvăluirea conceptului care a devenit azi model de producţie.
2
2,001
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!