Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Moldova a anunţat primele licitaţii pentru parcuri eoliene şi fotovoltaice mari, anunţând şi preţul garantat de achiziţie a electricităţii produse de ele

19 August 2024 - 09:22
Redacţia PiataAuto.md
Moldova a ajuns la un moment istoric în dezvoltarea sistemului său energetic şi a anunţat primele licitaţii pentru parcurile eoliene şi fotovoltaice mari. Desigur, în Moldova există deja turbine eoliene şi parcuri fotovoltaice, dar acestea au dimensiuni mai mici şi au fost dezvoltate prin solicitări din partea dezvoltatorilor şi aprobări pentru alocări de capacităţi. Acum, însă, pentru prima dată se anunţă licitaţii mari, cu deschidere internaţională, unde statul vine cu instrumentul unui preţ de achiziţie garantat pentru 15 ani înainte la electricitatea produsă de noile parcuri, iar investitorii vin cu finanţarea proprie pentru noile investiţii, având siguranţa că şi-o vor putea recupera prin preţul garantat pentru aceste pacuri.
Despre pregătirea acestor licitaţii informam încă în luna aprilie şi spuneam atunci că guvernul estima investiţii de până la 190 milioane euro. Noile licitaţii pentru parcuri eoliene şi fotovoltaice mari includ alocarea de capacităţi de 60 MW pentru fotovoltaic şi 105 MW pentru parcuri eoliene. Pentru comparaţie, parcul de la Ruginoasa, singurul inaugurat anul trecut în România, are o putere instalată de 60 MW, prin urmare o capacitat de 105 MW licitată acum de Republica Moldova pentru eoliene e relativ semnificativă.
Aşa cum am menţionat mai sus, Moldova va garanta preţul de achiziţie a electricităţii produse de noile parcuri eoliene şi solare, dar şi faptul că toată energia produsă acolo va fi cumpărată. Companiile care vor depune ofertele la licitaţie vor fi cele care vor stipula preţul exact pe care-l intenţionează în proiectul lor de investiţie, dar condiţiile de licitaţie prevăd că acest preţ de achiziţie nu poate fi mai mare de 1,50 lei/kWh la parcurile eoliene şi 1,67 lei/kWh la parcurile fotovoltaice.
Asta înseamnă că noile pacuri eoliene vor putea vinde energia cu 1.500 lei/MWh, echivalentul a circa 77 euro/MWh, la cursul actual. Preţul este unul foarte competitiv, de fapt, dacă-l raportăm la media europeană a ultimelor proiecte, iar asta ar trebui să permită ca noile parcuri eoliene să cuprindă turbine eoliene noi, or, până acum Moldova a făcut uz doar de turbine eoliene second hand.
Un parc eolian de 105 MW în condiţiile Moldovei, cu turbinele eoliene moderne, ar trebui să poată produce până la 300-310 GWh de electricitate anual, sau minim 300.000 MWh. La 77 euro/MWh, asta ar însemna încasări garantat de până la 23,1 milioane de euro, pentru 15 ani înainte, în timp ce durata de viaţă a turbinelor eoliene ajunge la 30-35 ani cu uşurinţă.
Costul estimat al unei turbine eoliene noi moderne de model Vestas V162-6.2 MW, acelaşi model folosit şi la ultimele parcuri din România, ar fi de circa 5,8-6,0 milioane euro, prin urmare în cazul unui parc de 105 MW din Moldova ar fi nevoie de 17 asemenea turbine, cu o investiţie totală de 102 milioane euro, la care se vor mai adăuga costuri de transport şi instalare de câteva milioane. Costurile curente anuale ale unor asemenea turbine de circa 40-50 mii euro per turbină, deci la 17 turbine, timp de 15 ani, am putea vorbi de încă 12,75 milioane euro. Respectiv, ajungem la o cifră totală de circa 120-125 milioane euro de investiţii şi costuri curente în timp de 15 ani, iar la minim 23,1 milioane euro încasări garantate anuale, investiţia ar trebui să poată fi recuperată în 5-6 ani maxim, ceea ce e cu 1-2 ani mai repede decât media multor alte proiecte europene. Tocmai de asta zicem că preţul de 77 euro/MWh e foarte competitiv şi ar putea atrage mulţi jucător mari de pe piaţa europeană a energiei eoliene.
La energia din surse solară preţul de achiziţie e 1.670 lei/MWh, deci circa 86,5 euro/MWh. Şi judecând după faptul că investiţiile într-un parc fotovoltaic sunt mai mici pentru fiecare MW de putere instalată, cei 60 MW de putere instalată trebuind să necesită investiţii de până la 45-55 milioane euro, în mod normal. Factorul de capacitate la parcurile solare e mai mic, însă, de aici explicându-se preţul de achiziţie mai mare, un parc de 60 MW urmând să producă anual între 72 şi 78 GWh. Respectiv, la un preţ de achiziţie garantat de 86,5 euro/MWh, asta ar însemna încasări anuale de 6,23-6,74 milioane euro, ceea ce face investiţia una recuperabilă în 6,5-8,5 ani.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter