Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Producătorul danez Vestas anunţă că va produce şi livra turbine pentru un nou parc eolian din România, cu o durată de viaţă de 35 de ani

12 August 2024 - 15:18
Redacţia PiataAuto.md
Danezii de la Vestas, cel mai mare producător de turbine eoliene din lume, au anunţat semnarea unui contract pentru producţia şi livrarea turbinelor pentru un nou parc eolian din România. Noul parc va avea o putere instalată de 99 MW, iar Vestas spune că odată cu asta turbinele produse de ei vor ajunge la o capacitate totală instalată de 1,5 GW în România.
Danezii spun că au încheiat contractul cu dezvoltatorul OX2, menţionând că deocamdată nu pot comunica prea multe detalii despre noul parc eolian, decât cele tehnice ce vizează turbinele instalate. E vorba de 16 turbine de model Vestas V162-6.2 MW, similare cu cele instalate la Ruginoasa acum un an. În acest caz, însă, turbinele vor opera la 6,2 MW putere, astfel încât puterea cumulată va fi de 99,2 MW.
Chiar dacă danezii nu vorbesc despre localizarea noului parc eolian, acum câteva zile OX2 a emis un comunicat propriu în care a anunţat vânzarea la pachet a unui proiect de parc eolian de 99,2 MW către Nala Renewables, proiect care urmează a fi construit cu turbine Vestas V162-6.2 MW. Deci, e cât se poate de clar că e vorba de acelaşi proiect, iar din portofoliul dezvoltat de OX2 putem deduce că viitorul parc va fi amplasat în judeţul Galaţi.
Cei de la OX2 au anunţat şi valoarea tranzacţiei, ea fiind de 214 milioane euro. Ea include şi un contract încheiat pentru 12 ani de achiziţie a electricităţii produse de viitorul parc eolian, care garantează astfel şi rambursarea investiţiei viitorului deţinător al parcului eolian.
Producţia anuală de electricitate a parcului eolian e estimată de OX2 la aproximativ 312 GWh, în condiţiile de relief şi vânt unde vor opera turbinele în noul parc eolian, ceea ce rezultă în 19,5 GWh per turbină.
Turbinele de acest model Vestas sunt se includ la un vânt de minim 3 m/s şi operează până 25 m/s. Analizând curba producţiei anuale posibile pentru acest model, publicată de către Vestas, putem deduce că viitorul parc eolian va fi amplasat într-o zonă cu vânturi medii relativ moderate, de circa 6,8 m/s.
Totuşi, cei 312 GWh echivalează cu consumul anual de energie electrică a 51.000 de gospodării din România şi vor contribui la o reducere de aproximativ 150.000 de tone a emisiilor de CO2 pe an. Raportat la consumul anual al României, noul parc ar contribui cu circa 0,62% din total.
Cei de la Vestas spun că acest model de turbină e una din cele mai cu cel mai mic impact pentru mediu în producţie şi instalare, având 84% de componente reciclabile şi deja după 6,5 luni atingând punctul în care energia produsă de turbină şi CO2-ul economisit iese pe plus. Asta ar însemna că în obişnuitul termen de calculare de 20 de ani, turbina îşi răscumpără consumul de energie pentru producţia iniţiale de circa 37 de ori.
Doar că în acest caz, durata efectivă de viaţă nu va fi de 20 de ani, ci de 35 ani, durata fiind garantată de un contract prin care Vestas îşi asumă efectuarea de mentenanţe periodice, dar şi garantează volumele de producţie livrate de turbină, astfel încât dezvoltatorul să fie ferit de orice riscuri şi să poată lua în calcul o producţie garantată, care i-ar fi compensată în cazul oricăror lucrări neprogramate.
Conform datelor disponibile public, în anul 2024 preţurile incluse în contracte PPA pentru dezvoltatori au oscilat între 50 şi 70 euro per MWh, deci între 50.000 şi 70.000 euro per GWh. La producţia anuală de 19,5 GWh, fiecare turbină eoliană va aduce încasări între 975.000 şi 1.365.000 euro. Costul estimat al unei turbine de acest model Vestas, fără a lua în calcul negocieri şi contracte de mentenanţă, ar fi de circa 5,8-5,95 milioane euro, conform datelor estimate de industrie din ultimele contracte. Deci, putem estima că e o investiţie care e acoperită în circa 5-6 ani dacă în cifre brute, sau circa 8-9 ani dacă luăm în calcul şi costuri adiţionale, operaţionale şi taxe.
La nivelul unui între asemenea parc de 16 turbine, costul total doar al turbinelor ar fi de circa 95 milioane euro, la care s-ar adăuga costuri importante de transport şi instalare, dar şi utilaje adiţionale necesare reţelei electrice a parcului, precum transformatoare, şi conectarea la reţea a parcului. Încasările anuale din cele 312 GWh vândute prin PPA ar fi cuprinse între 15,6 şi 21,84 milioane euro. În cei 12 ani de PPA, parcul ar avea încasări sumare garantate cuprinse între 187,2 şi 262,08 milioane euro, în funcţie de preţul efectiv pe care dezvoltatorul reuşeşte să-l atingă. Dacă extrapolăm aceste încasări la durata de 35 de ani promisă de Vestas pentru aceste turbine, atunci ajungem la încasări sumare teoretice de 546-764 milioane euro în decursul a 35 de ani, cifră care poate oscila foarte mult în funcţie de preţurile reale şi evoluţiile viitoare pe această piaţă. Dar e cert că investiţia e una de mare randament, şi relativ sigură pentru toţi actorii implicaţi, judecând după aceste cifre publice şi calcule.
Vestas spune că producţia turbinelor pentru acest parc eolian nou din România va demara în a doua jumătate a anului 2025, iar conectarea noului parc la reţea va avea loc în prima jumătate a anului 2026.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter