Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Un proprietar de Tesla Model 3 cu 240 mii km parcurşi arată cât a degradat bateria originală în acest răstimp şi ce costuri a avut

14 August 2024 - 13:29
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile electrice, în special cele create de producătorii care nu s-au lenevit în inginerie şi au mai obţinut şi experienţă în timp, pot rezista cel puţin la fel de mult ca şi cele cu combustie, asta e un fapt demonstrat prin multiple exemple. Şi chiar dacă în unele cazuri degradarea bateriei în timp se poate produce cu viteză mai mare, unele ajungând cu o pierdere notabilă la parcurs mai mic, modelele care au beneficiat de soft bun şi de un management termic al bateriei nu au asemenea probleme. De curând, proprietarul unei Tesla Model 3 din SUA, cu 150 mii mile parcurse, echivalentul a 240 mii km parcurşi, şi-a împărtăşit experienţa de care a avut parte el cu maşina sa electrică până acum şi starea ei actuală.
În primul rând, e important să spunem că bateria maşinii e cea originală şi n-a avut nicio problemă în cei 240.000 km de până acum. Faţă de 310 mile autonomie cât le indica iniţial, adică 499 km, acum ea indică aproximativ 280 mile, circa 450 km. Deci, în cei 260 mii km, maşina a pierdut cam 50 km din autonomia sa totală de 500 km, cea ce înseamnă cam 10%.
Proprietarul a făcut şi o diagnosticare avansată a bateriei cu ajutorul maşinii şi ea i-a indicat o stare de „sănătate” de 83% a bateriei, ceea ce ar corespunde cu 17% degradare. Însă, după cum se poate vedea mai sus, această degradare e transpusă într-o pierdere de doar 10% de autonomie.
Cea mai interesantă parte e cât ar costa o eventuală baterie nouă, dacă ar trebui înlocuită. Ieri publicam un articol în care menţionam că în ultimii 15 ani bateriile maşinilor electrice au scăzut cu 90% în costul lor pentru producători şi spuneam că aceste scăderi de preţuri ar putea să nu se reflecte la schimbul bateriilor pentru modelele foarte vechi, însă ar putea să aducă beneficii la modelele care încă se mai află în producţie şi sunt multe pe străzi, precum Model 3. Şi se pare că în cazul acestui model preţurile mai mici se fac deja simţite!
Soluţii de la părţi terţe, cu baterii recondiţionate, costă aproape 7.000 dolari acum, iar o baterie nouă de la Tesla costă puţin peste 13.000 dolari. E încă relativ mult, dar nu mai sunt sumele de 18-25 mii, care erau vehiculate acum câţiva ani.
Iar proprietarul spune că a economisit 20.000 dolari în aceşti ani pe costuri de carburant, scoţând din ecuaţie costul electricităţii pe care l-a plătit. Alimentarea maşinii în garajul de acasă îl costă cam 40 dolari lunar, şi o încarcă noaptea, când electricitatea e mai ieftină.
Mai mult ca atât, costurile de mentenanţă şi reparaţii au fost infime, de fapt, pentru 240.000 km parcurşi. A plătit 390 dolari pentru o inspecţie opţională, cu schimbarea lichidului de frâne şi a schimbat de câteva ori de unul singur filtrul de polen din habitaclu, cu 30 dolari bucata.
Toate reparaţiile l-au costat cam 1.600 dolari în acest răstimp, aici fiind inclusă şi cea mai mare reparaţie de înlocuire a două braţe de la suspensia faţă, care au costat puţin peste 1.000 dolari împreună, cu tot cu manoperă. Dar astea sunt lucrări care ar trebui făcute cam la orice maşină până la 240 mii km.
Capacul de la portul de încărcare a trebuit înlocuit cu 300 dolari, pentru că nu se deschidea automatizat corect. Pe lângă asta, s-au mai făcut 3 intervenţii a câte circa 100 dolari fiecare, la înlocuirea bateriei de 12V, la înlocuirea senzorului din scaunului şoferului şi la butoanele de deschidere a geamurilor de pe uşa şoferului.
Iar pe lângă asta, anvelopele rezistă cam 40.000 mile, adică aproximativ 65 mii km, anvelopele fiind all-season, oarecum potrivite climei din Kentucky, SUA. O anvelopă cam 200 dolari.
Deci, per total, costurile de mentenanţă şi reparaţii sunt extrem de mici în acest caz pentru o maşină care a parcurs aproape un sfert de milion de kilometri! Doar 1.600 dolari în reparaţii şi încă 400 dolari în mentenanţe, chiar 500 dolari cu tot cu filtre de aer, rezultă în circa 2.100 dolari costuri totale pentru 240 mii km, ceea ce înseamnă un cost de doar 8,75 dolari pentru fiecare 1.000 km parcurşi, sau 87,5 dolari pentru fiecare 10.000 km parcurşi!
O maşină diesel modernă cu motor Euro 6 poate genera 6-10 mi dolari în costuri de mentenanţă şi reparaţii în acelaşi interval de kilometri parcurşi, fără a lua în calcul carburantul. Iar dacă mai punem la socoteală şi cei 20.000 dolari pe car proprietarul spune că i-a economisit în carburant, atunci experienţa acestei Tesla a însemnat avantaje imense şi vizibile în bugetul proprietarului, chiar şi în comparaţie cu o maşină cu combustie.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter